Recept za tradicionalnu medenu pitu: saznajte zašto je zovu "Kraljica prazničnog stola"

Spoj laganih kora, fine kreme i čokoladne glazure je nešto što morate da probate, ukus će vas osvojiti već na prvi zalogaj
Foto: Profimedia

Medena pita je jedan od onih kolača koji vraćaju u detinjstvo – mekane medene kore, lagana mlečna krema i nežna čokoladna glazura stvaraju savršenu harmoniju ukusa kojoj malo ko može da odoli.

Iako izgleda luksuzno, priprema je jednostavna, a rezultat je raskošan kolač koji postaje sve bolji što duže odstoji. Idealna je za praznike, slavlja ili kada želite da na trpezi zasija pravi domaći desert koji miriše na toplinu i tradiciju.

Osnovne informacije

Težina: Srednje zahtevno

Broj kora: 3

Vreme pripreme: oko 30 min

Vreme pečenja: 3 × 7 min

Odležavanje: najbolje preko noći

Foto: Shutterstock

Sastojci

Kore

  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike meda
  • 60 g masti
  • 450 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema

  • 500 ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 180 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 g maslaca (sobne temperature)

Čokoladna glazura

  • 150 g čokolade za kuvanje (min. 60% kakaa)
  • 150 ml pavlake za šlag
Foto: Pritnscreen/youtube/radine poslastice

Priprema

1. Priprema kora

Zagrej rernu na 160°C.

U posudi pomešaj brašno i sodu bikarbonu.

U drugoj posudi penasto umuti jaje, šećer i vanilin šećer.

U šerpu s debljim dnom sipaj umućenu smesu, dodaj mast i med i stavi na srednju vatru.

Kada se smesa zagreje (oko 2 min), smanji vatru i dodaj brašno.

Mešaj brzo i snažno dok ne dobiješ kompaktno, toplo testo.

Skini sa vatre — testo se valja dok je još toplo.

Okreni pleh (35×22 cm) naopako i pobrašni ga.

Podeli testo na tri dela.

Razvaljaj prvi deo na poleđini pleha i peci oko 7 minuta, dok ne postane svetlorumen.

Ohladi koru na papiru za pečenje i ponovi postupak sa preostale dve.

2. Priprema kreme

U šerpu stavi brašno i postepeno dolivaj mleko uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice.

Kuvaj na srednje jakoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne.

Skloni sa vatre i ohladi.

Maslac sobne temperature penasto umuti sa šećerom i vanilin šećerom.

U umućeni maslac dodaj potpuno ohlađenu mlečnu smesu i sjedini u glatku kremu.

Foto: Shutterstock

3. Priprema čokoladne glazure

Izdrobi čokoladu na komade.

Pavlaku zagrej gotovo do ključanja (ali da ne provri).

Prelij pavlakom čokoladu i mešaj dok se potpuno ne otopi i ne postane glatka.

Ohladi 5–10 minuta pre prelivanja kolača.

4. Slaganje medene pite

Na tacnu ili pleh stavi prvu koru i premaži je polovinom kreme.

Položi drugu koru, nežno pritisni i premaži drugom polovinom kreme.

Stavi treću koru i blago pritisni.

Prelij čokoladnom glazurom.

Ohladi i ostavi da odstoji preko noći — tada je najukusnija i najmekša.

Sutradan iseći na parčiće.