Recept za najednostavnije domaće kiflice: Unutra mekane, spolja hrskave i savršene za svaku priliku

Ove kiflice su dovoljno jednostavne za početnike, a opet dovoljno zahvalne da ih i iskusne domaćice rado pripremaju kada žele da obraduju ukućane toplim, svežim pecivom
Foto: printscreen/Youtube/ Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri

Domaće kiflice su jedno od onih peciva koje spajaju jednostavnost pripreme i neodoljiv domaći miris i ukus. Bilo da se pune sirom, šunkom, džemom ili čokoladom, one su uvek dobrodošle — za doručak ili večeru, a nezaobilazna su na svim vrstama slavlja.

Tajna dobrih kiflica je u dobro zamešenom, mekom testu koje lepo naraste, kao i u laganom pečenju koje im daje zlatnu boju i hrskavu koricu.

Osnovne informacije

Težina pripreme: laka
Vreme pripreme: oko 1 h 10 min
Vreme pečenja: 20 min
Temperatura pečenja: 200 °C
Porcije: 20–30 kiflica (u zavisnosti od veličine)
Tip jela: domaće pecivo, punjeno ili prazno

Foto: Printscreen Youtube/ Aurora recepti

Sastojci

Testo

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca ili oko 40 g svežeg
  • 100 ml toplog mleka (za aktiviranje kvasca) + dodatno mleko po potrebi
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 150 ml ulja (može i omekšali puter/margarin)
  • Po želji: malo mleka, kisele vode, pavlake ili milerama za mekše testo

Fil (po izboru)

  • Sir
  • Šunka
  • Džem
  • Čokoladni namaz
Foto: Shutterstock

Za premazivanje

  • 1 jaje
  • Susam (po želji)

Priprema

1. Aktiviranje kvasca

U toplo mleko dodajte kašičicu šećera i izmrvite kvasac.
Ostavite 10 minuta da se aktivira — treba da zapeni i naraste.

2. Zamesiti testo

U većoj posudi pomešajte brašno i so.
Napravite udubljenje, sipajte aktivirani kvasac, jaje, ulje i ostatak mleka.

Mesite dok ne dobijete glatko, mekano i neljepljivo testo.

  • Ako je tvrdo — dodajte malo mleka.
  • Ako je previše mekano — dospite brašna.

Pokrijte posudu krpom i ostavite testo 30–60 minuta da naraste duplo.

Foto: printscreen/youtube/ CooKing

3. Oblikovanje kiflica

Kada testo lepo naraste, premesite ga i podelite na manje loptice.
Svaku lopticu razvucite u krug i isecite na trouglove.

Na širi deo svakog trougla stavite izabrani fil.
Pažljivo urolajte kiflicu od širokog ka uskom kraju.

4. Pečenje

Kiflice poređajte na pleh obložen papirom.
Premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta,
dok ne dobiju lepu zlatnu boju i mirisnu koricu.

Foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock