Slani rolat je jedan od onih recepata koji uvek donesu „wow“ efekat na trpezi — bilo da je slava, rođendan, praznik ili elegantna večera. Njihova prednost je u tome što lepo izgledaju, brzo se spremaju i nude nebrojeno mnogo mogućnosti za kombinovanje ukusa i tekstura. Od bogatih mesnih i kremastih filova, preko laganih mediteranskih nota, do modernih posnih i vege varijanti, ovi rolat–zalogaji savršeno spajaju praktičnost i kulinarsku kreativnost.
Donosimo vam u nastavku recepte za 10 različitih slanih rolata:
1. Carski rolat
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Balkanska
- Vreme: 20 min + hlađenje
- Težina: Lako
- Kalorije: ~280 kcal po kriški
- Parčića: 12
Sastojci:
- 300 g tanko sečene pršute
- 300 g krem sira
- 150 g kačkavalja narendanog
- 1 crvena paprika (pečena)
- 1 kašika majoneza
- Biber
Priprema:
- Na foliju poređati pršutu tako da se malo preklapa.
- Umutiti krem sir, kačkavalj i majonez.
- Preko pršute naneti fil i poređati trake pečene paprike.
- Zarolati čvrsto, uviti u foliju i ohladiti 2 h.
- Seći tanke dekorativne rolnice.
Foto: Profimedia
2. Suncokret sa tunjevinom i kukuruzom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Mediteranska
- Vreme: 25 min
- Težina: Lako
- Kalorije: ~230
- Parčića: 12
Sastojci:
- 6 tortilja (velike)
- 2 konzerve tunjevine
- 200 g krem sira
- 150 g kukuruza
- 1 kašika limunovog soka
- Malo mirođije
Priprema:
- Tunjevinu ocediti i izmešati s krem sirom, limunom i kukuruzom.
- Svaku tortilju premazati, urolati i uviti u foliju.
- Ostaviti minimum 1 sat u frižideru.
- Seći rolnice veličine zalogaja.
Foto: Shuitterstock
3. Zeleni zalogaj sa spanaćem i sirom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Internacionalna
- Vreme: 40 min
- Težina: Srednje
- Kalorije: ~210
- Parčića: 14
Sastojci:
Kora:
- 300 g spanaća (blanširanog)
- 4 jaja
- 4 kašike brašna
- So i biber
Fil:
- 300 g krem sira
- 200 g feta sira
- 3 kašike pavlake
Priprema:
- Pomešati spanać, jaja i brašno, izliti u pleh i peći 15 min.
- Na toplo uviti koru u rolat da se oblikuje.
- Kada se ohladi, premazati filom i ponovo urolati.
- Ostaviti u frižideru 2 h.
4. Ruska zakuska
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Istočnoevropska
- Vreme: 30 min
- Težina: Lako
- Kalorije: ~250
- Parčića: 12
Sastojci:
- 6 kuvanih jaja
- 200 g šunke
- 200 g krem sira
- 2 kisela krastavca
- 1 kašika majoneza
Priprema:
- Jaja izgnječiti, dodati krem sir, majonez i sitno sečenu šunku.
- Na foliju rasporediti fil u pravougaonik i staviti štapiće kiselog krastavca.
- Zarolati i ostaviti da se stegne.
- Seći u debele kriške.
Foto: Shuitterstock
5. Piletina sa susamom i pavlakom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Moderno domaća
- Vreme: 45 min
- Težina: Srednje
- Kalorije: ~300
- Parčića: 10
Sastojci:
Kora:
- 500 g mlevene piletine
- So, biber, beli luk
- 1 jaje
- 2 kašike prezli
Fil:
- 200 g kisele pavlake
- 100 g kačkavalja
- 2 kašike susama
Priprema:
- Od piletine formirati tanku koru i peći 20 min.
- Ohladiti pa premazati pavlakom i posuti sirom i susamom.
- Čvrsto urolati i vratiti još 5 min u rernu da se poveže.
- Seći toplo ili hladno.
6. Slavska kapija sa suvim vratom i ajvarom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Balkanska
- Vreme: 20 min
- Težina: Lako
- Kalorije: ~260
- Parčića: 12
Sastojci:
- 8 listova tost hleba
- 150 g ajvara
- 200 g suvog vrata
- 150 g krem sira
Priprema:
- Tost hleb stanjiti oklagijom.
- Premazati krem sirom, pa ajvarom i rasporediti meso.
- Urolati uz pomoć folije.
- Hladiti 1 h, seći ukoso.
Foto: Printscreen Youtube
7. Cvekla rolat (posno ili mrsno)
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Moderna, posna/vege
- Vreme: 35 min
- Težina: Lako
- Kalorije: ~180
- Parčića: 12
Sastojci:
- 300 g rendane kuvane cvekle
- 200 g krem sira (ili posnog biljnog)
- 2 kašike hrena
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike oraha
Priprema:
- Cveklu ocediti od viška tečnosti.
- Pomešati krem sir, hren, limun i orahe.
- Na foliju rasporediti cveklu, premazati fil i urolati.
- Dobro ohladiti pre sečenja.
8. Gurman mix sa pečenim mesom i sirom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Tradicionalna
- Vreme: 45 min
- Težina: Srednje
- Kalorije: ~330
- Parčića: 10
Sastojci:
- 400 g pečene svinjetine ili pilećeg pečenja
- 200 g kačkavalja
- 100 ml pavlake
- 1 kašika senfa
- 1 kašika majoneza
Priprema:
- Meso iseckati sitno i pomešati sa pavlakom, senfom i majonezom.
- Kačkavalj izrendati i posuti po filu.
- Formirati rolat pomoću folije.
- Ostaviti da odstoji 2 h.
Ilustracija Foto: Shuitterstock
9. Tortilja fiesta
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Tex-Mex
- Vreme: 15 min
- Težina: Lako
- Kalorije: ~240
- Parčića: 14
Sastojci:
- 4 tortilje
- 200 g kuvane iseckane piletine
- 150 g krem sira
- 1 paprika
- 1 krastavac
- 1 kašičica senfa
Priprema:
- Pomešati piletinu, krem sir, senf i povrće.
- Premazati tortilje, urolati i seći.
- Servirati ohlađeno.
10. Italijanski mozaik sa pestom i sirom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Italijanska
- Vreme: 20 min
- Težina: Lako
- Kalorije: ~220
- Parčića: 12
Sastojci:
- 200 g krem sira
- 2 kašike zelenog pesta
- 100 g parmezana
- 100 g cherry paradajza
- 6 tortilja
Priprema:
- Umutiti krem sir sa pestom i parmezanom.
- Paradajz iseckati.
- Premazati tortilje, dodati paradajz i zarolati.
- Ohladiti i seći na rolnice.