Domaća kuhinja je sve milija kako godine prolaze. Godinama se ustalilo pogrešno mišljenje da su tradicionalna domaća jela - kalorična, te da goje. Ukoliko povedete računa o načinu priprema, ova jela ćete pretvoriti u pravi melem za telo.
Na šta treba obratiti pažnju?
- Trudite se da kupujete domaće namirnice sa pijace ili od komšija koji gaje piliće, svinje, drže kokoške pa prodaju jaja...
- Od začina koristite samo so i biber, eventualno kurkumu i mlevenu začinsku papriku.
- Ručak spremajte na malo masnoće, po mogućnosti 1 kašika maslinovog ulja.
- Zapršku izbacite iz opticaja.
- Trudite se da uz svaki ručak jedete i po 150 grama sezonske salate.
- Pravite i konzumirajte po 1 krišku domaćeg hleba.
Predlažemo vam 7 domaćih kuvanih obroka ispod 500 kalorija:
Musaka od tikvica - 500 kalorija
Potrebno je za 4 osobe:
- 500 grama mlevene junetine (da pojedete oko 150 grama junetine)
- 500 grama tikvica
- 1 glavica luka
- 1 čen belog luka
- 1 jaje
- 200 ml jogurta
- so i biber
Priprema:
- Na malo ulja prodinstajte luk i meso, začinjeno sa solju i biberom.
- Tikvice oljuštite i iseckajte na kolutove pa posložite deo na dno vatrostalne činije.
- Preko tikvica stavite sloj mesa.
- Preko mesa stavite ostatak tikvica.
- Sve zalijte sa umućenim jajetom sa jogurtom i začinima.
- Pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa.
Foto: Shutterstock
Đuveč sa piletinom - 480 kalorija
Potrebno je:
- 500 grama pilećeg filea
- 300 grama pirinča
- 1 paprika,
- 1 paradajz
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
Priprema:
- Na malo ulja prodinstajte rendan luk, šargarepu, sekcanu papriku i paradajz.
- Dodajte seckano meso i dinstajte.
- Dodajte opran pirinač i začine i promešajte.
- Kada sve počne da se lepi za dno, prelijte sa bujonom od povrća, promešajte pa ostavite da se krčka oko 10 minuta.
- Dodajte još jednom bujon, promešajte i pospite svežim peršunom.
Foto: Printscreen/YouTube
Pileći batak i krompir iz rerne - 500 kalorija
Potrebno je:
- 2 pileća bataka sa karabatakom
- 500 grama krompira
- 1 glavica crnog luka
- 1 tikvica
- so, biber, senf, malo ulja
Priprema:
- Piletinu dobro namažite sa začinima i senfom.
- Povrće iseckajte pa stavite u podmašćen pleh.
- Ušuškajte piletinu sa povrćem i nalijte sa 200 ml vode.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa.
Foto: Shutterstock
Ćufte u paradajz sosu - 496 kalorija
Potrebno je:
- 500 grama mlevene junetine
- 1 glavica crnog luka sitno seckana
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 1 rendana šargarepa
- so i biber i svež peršun
- 500 ml paradajz soka - domaćeg
Prilog: pire
Priprema:
- Mleveno meso pomešajte sa seckanim lukom, rendanom šargarepom, soli i biberom i svežim seckanim peršunom pa napravite loptice.
- Loptice kratko ispecite u rerni, na pek papiru, da se uhvati korica.
- Prebacite ih u paradajz sos i kuvajte oko 20 minuta.
- Poslužite uz pire krompir.
Foto: Shutterstock
Boranija sa piletinom - 490 kalorija
Potrebno je:
- 500 grama pilećeg filea
- 500 grama boranije
- 2 krompira
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- svež peršun
- so i biber
Priprema:
- Prodinstati luk i meso.
- Dodati ostalo seckano povrće i boraniju.
- Naliti vodom i kuvati oko 30 minuta.
- Začiniti sa solju i biberom, posuti peršunom.
Foto: Printscreen/YouTube
Gulaš od junetine - 470 kalorija
Potrebno je:
- 500 grama junetine sečene na kockice
- 2 glavice crnog luka
- 1 rendana šargarepa
- so i biber
- šaka sušenih šampinjona
- 400 ml domaćeg paradajz soka
Priprema:
- Meso dinstati sa lukom i šargarepom.
- Kada nalijete paradajz sok, dodajte i šampinjone i začine i sve krčkajte oko pola sata.
- Poslužite uz pire krompir.
Foto: Shutterstock
Pileći paprikaš - 495 kalorija
Potrebno je:
- 500 grama pilećeg filea
- 500 grama krompira
- 1 glavica crnog luka
- so, biber, začinska suva paprika
- 1 šargarepa
Priprema:
- Prodinstati povrće na malo ulja i dodati meso.
- Naliti sve s vodom i kuvati 45 minuta na lagano.
- Poslužiti toplo.
Foto: Printscreen/YouTube
Varivo od sočiva i ćuretine - 490 kalorija
Potrebno je:
- Sočivo 400 grama
- 250 grama mlevene ćuretine
- so, biber, ulje
- 1 paprika
- 1 paradajz
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
Priprema:
- U dublju šerpu staviti malo ulja, sitno seckan luk, beli luk, papriku i paradajz.
- Kada se povrće prodinsta dodati mlevenu ćuretinu i sočivo, začiniti.
- Naliti vodu i kuvati oko 45 minuta.
Foto: printscreen/youtube/ vege mark
Balkanski pilav - 400 kalorija
Potrebno je:
- 400 grama piletine
- 400 grama pirinča
- 1 crni luk
- 1 rendana šargarepa
Priprema:
- Povrće se izdinsta na malo ulja.
- Preruči se u tepsiju, pa doda seckana piletina i pirinač i nalije se vodom da ogrezne.
- Zapeći u rerni na 200 stepeni Celzijusa na pola sta.
Foto: Shuterstock