Evo kako se pravi Karađorđeva šnicla korak po korak: Klasičan recept iz 50-ih

Karađorđeva šnicla je jedno od najpoznatijih i najomiljenijih jela srpske kuhinje, nastala sredinom 20. veka kao kulinarska improvizacija, ovo jelo danas krasi jelovnike kako domaćih kafana, tako i porodičnih trpeza
Foto: Bakina kuhinja

Karađorđeva šnicla je klasično srpsko jelo koje spaja bogat ukus mesa sa kremastim kajmakom i hrskavom koricom.

Nastala je 1950-ih godina kao improvizacija poznatog jela piletina Kiev, a do danas je postala nezaobilazni deo domaće kuhinje i restoranskog menija.

Pravi se od tanko istanjenog i punjenog mesa, koje se urola, pohuje i prži do savršenstva. Služi se uz tartar sos i razne priloge poput pomfrita, salate ili kuvanog povrća.

Foto: Shutterstock

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća / evropska

Tip jela: glavno jelo

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme prženja: 15–20 minuta

Ukupno vreme: oko 50 minuta

Broj porcija: 4

Težina pripreme: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 4 veća odreska (svinjski, teleći ili pileći)
  • 150 g kajmaka (po mogućstvu domaćeg)
  • 100 g tanko sečene šunke (opciono)
  • So i biber, po ukusu
  • 100 g brašna
  • 2 jaja
  • 150 g prezli
  • Ulje za prženje (suncokretovo ili biljno)

Za serviranje:

  • Tartar sos
  • Pomfrit, kuvano povrće ili sveža salata
Foto: Profimedia

  Priprema:

1. Priprema mesa:

Pažljivo istanjite odreske čekićem za meso između dva sloja plastične folije, vodeći računa da meso ne pukne. Posolite i pobiberite sa obe strane, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.

2. Punjenje i rolovanje:

Na sredinu svakog odreska stavite po kašiku kajmaka (i po želji šnitu šunke). Urolajte pažljivo kao palačinku – krajeve uvucite ka unutra kako se punjenje ne bi izlivalo tokom prženja. Po potrebi pričvrstite čačkalicom ili kuhinjskim koncem.

3. Pohovanje:

Pripremite tri posude: jednu sa brašnom, drugu sa umućenim jajima i treću sa prezlama. Svaku rolnu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u prezle. Za dodatnu hrskavost, ponovo je uvaljajte u jaja i prezle.

Foto: Shutterstock

4. Prženje:

U dubljoj tiganju ili fritezi zagrejte veću količinu ulja. Pržite šnicle na srednje jakoj vatri 5–7 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vadite ih na papirne ubruse da se ocede od viška masnoće.

5. Serviranje:

Poslužite tople šnicle uz tartar sos i prilog po izboru: pomfrit, kuvano povrće, bareni krompir ili svežu salatu.

Zanimljivosti:

Karađorđeva šnicla je ime dobila po voždu Karađorđu, a osmislio ju je kuvar Mića Stojanović sredinom 20. veka za svečanu večeru kod Josipa Broza Tita. Iako je želeo da patentira recept, on je ubrzo postao deo široke kulinarske tradicije i postoji u raznim varijacijama širom Balkana.

Foto: Ivana Lalicki/Shutterstock

Saveti:

  • Ako koristite pileći file, pazite da ga ne prepečete – prži se brže od svinjskog ili telećeg mesa.
  • Umesto prženja, šnicle možete peći u rerni na 200°C oko 25 minuta ako želite lakšu varijantu.
  • Umesto kajmaka, može se koristiti i krem sir, mada to menja autentični ukus.