Sočna junetina u paradajz sosu: Predivan ručak za celu porodicu

Idealan ručak za celu porodicu.
Junetina u paradajz sosu Foto: Shutterstock

Ukoliko volite juneće meso, ali vam često ispadne suvo, tvrdo i žilavo, ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo malo drugačiji način njegove pripreme. U pitanju je sočna junetina u paradajz sosu koja se topi u ustima.

Spremljena na ovaj način, junetina postaje toliko nežna i meka da se odvaja viljuškom.

Pored toga, ona zadržava svu svoju sočnost, a zbog dobre kombinacije sastojaka, njen ukus je intenziviran i prefinjen, piše "Slobodna Dalmacija".

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: mediteranska / balkanska
  • Tip jela: glavno jelo (sočna junetina u paradajz sosu)
  • Vreme pripreme: oko 25 minuta
  • Vreme pečenja: oko 1 sat i 30 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: približno 1 sat i 55 minuta
  • Kalorije: oko 420–450 kcal po porciji (zavisi od količine ulja i priloga)
  • Broj porcija: 4
  • Težina pripreme: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 900 gr junećih odrezaka
  • 400 gr paradajza
  • 60 gr brašna
  • 500 ml goveđeg bujona
  • 4 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 3 kašičice maslinovog ulja
  • 2 kašičice sušenog začinskog bilja
  • so, biber

Priprema:

Meso obilno začinite solju i biberom, zatim ga istucite čekićem i uvaljajte u brašno. Uverite se da je dobro uvaljano u brašno i pržite ga na dve kašike zagrejanog ulja, svaki komad oko pet minuta sa svake strane.

Zatim izvadite meso i u isti tiganj dodajte preostalu kašiku ulja i seckani luk. Propržite luk oko tri minuta, dodajte beli luk i kuvajte 30 sekundi, zatim dodajte paradajz pire i kuvajte jedan minut, pa dodajte seckani paradajz, bujon i začine i dobro promešajte.

Čim proključa, smanjite temperaturu, vratite meso, pokrijte i prebacite u rernu i pecite oko sat i po, ili dok meso ne omekša, a sos se ne zgusne. Proverite i povremeno promešajte.

Kada je gotovo, probajte da li je sosu potrebno još začina, pospite svežim peršunom i poslužite sa pire krompirom, testeninom ili pirinčem.

Bon Appétit!

Stil/N1

This browser does not support the video element.

Recept za faširane šnicle od brokolija punjene tvrdim sirom Izvor: instagram eteri_snkhchyan