30 potpuno zdravih kompletnih jelovnika za 30 dana u mesecu: Neuporedivo bolje ćete se osećati i izgledali ako sledite ovaj plan

Donosimo vam 30 zdravih dnevnih jelovnika koji će vam umnogome olakšati organizaciju oko obroka, te više nemate izgovor da se nezdravo hranite.
Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana je balans namirnica koje telo snabdevaju energijom i svim neophodnim nutrijentima: složenim ugljenim hidratima, kvalitetnim proteinima, zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Cilj ovog 30-dnevnog plana je da vas nauči kako da se hranite raznovrsno, ukusno i održivo — bez preteranih ograničenja, sa naglaskom na povrće, integralne žitarice, mahunarke, nemasne proteine i kvalitetne masti. Prilagodite porcije svom energetskim potrebama.

Saveti nutricionista:

  1. Birajte integralne žitarice (integralni hleb, ovsene pahuljice, integralni pirinač/pasta) radi vlakana i stabilnije energije.
  2. Uključite izvore biljnih proteina (pasulj, sočivo, leblebije, tofu) i ribe; ograničite crveno meso na umeren nivo.
  3. Ograničite zasićene masti (&10% energije) i izbegavajte industrijske trans-masti; preferirajte maslinovo ulje, orašaste plodove i ribu.
  4. Smanjite dodate šećere (&10% energije, po mogućstvu &5%) i unos soli; pijte dovoljno vode (6–8 čaša/dan, prilagodite aktivnosti).
  5. Planirajte obroke unapred, kuvajte kod kuće kad možete i uključite začine, limun i bilje za ukus bez viška soli/masnoće. (lokalni nutricionisti preporučuju personalizaciju, praćenje sna i aktivnosti).

30 zdravih dnevnih jelovnika:

Dan 1

Doručak: ovsena kaša sa mlekom ili biljnim mlekom, jedna kašika mlevenih oraha, pola banane. (Topla, zasitna, vlakna.)

Užina: jogurt niskomasni + dve kašike muslija.

Ručak: piletina na žaru (100–120 g) + pečeni batat + velika miks salata (zelena salata, krastavac, paradajz) sa kašičicom maslinovog ulja i limunom.

Užina: šaka badema i jabuka.

Večera: krem supa od povrća (šargarepa, paprika, tikvica) + par kriški integralnog hleba.

Krem supa od povrća Foto: Shutterstock

Dan 2

Doručak: sendvič od integralnog hleba sa avokadom i kuvanim jajetom.

Užina: sveže grožđe ili mandarina.

Ručak: salata od kinoe, leblebija, krastavac, crveni luk, peršun, maslinovo ulje.

Užina: šaka suvih kajsija + komad sira (30 g).

Večera: riba (losos ili pastrmka, 100–140 g) pečena u rerni sa brokolijem i limunom.

Dan 3

Doručak: šejk od jogurta, šake spanaća, pola avokada i bobičastog voća.

Užina: integralni krekeri + humus (2 kašike).

Ručak: supa od sočiva + salata od rotkvica i rukole.

Užina: šaka oraha.

Večera: omlet sa dva jaja i povrćem (paprika, praziluk), par kriški integralnog hleba.

Dan 4

Doručak: grčki jogurt sa seckanim jabukama, cimetom i lanenim semenom.

Užina: sveža paprika isečena na štapiće.

Ručak: ćufte od mlevene ćuretine u paradajz sosu + kuskus integralni + blitva na maslinovom ulju.

Užina: kruška.

Večera: pečeni patlidžan punjen povrćem i malo feta sira.

Punjeni patlidžan Foto: Shutterstock

Dan 5

Doručak: palačinke od ovsenog brašna sa jogurtom i borovnicama.

Užina: šaka lešnika.

Ručak: pasta integralna sa sosom od paradajza, rukolom i tunjevinom (u vodi).

Užina: smoothie od manga i nemasnog kefira.

Večera: salata nicoise (tuna, kuvano jaje, krompir u ljusci, zelena salata, masline, puter od maslina).

Dan 6

Doručak: musli (bez dodanog šećera) sa biljnim mlekom i jabukom.

Užina: komad tamne čokolade (oko 20 g) + orah.

Ručak: punjena paprika sa mešavinom integralnog pirinča i povrća + ljuta salata.

Užina: sveže šargarepe.

Večera: varivo od pasulja sa malo maslinovog ulja i kruhom od punog zrna.

Dan 7

Doručak: tost od integralnog hleba sa pečenim paradajzom i feta sirom.

Užina: jogurt + med (malo).

Ručak: pileći ražnjići sa povrćem i salatom od kupusa.

Užina: humus + štapići celera.

Večera: krem supa od bundeve + integralni krekeri.

Bundeva Foto: Shutterstock

Dan 8

Doručak: chia puding (chia semenke, biljno mleko) sa seckanim kivijem.

Užina: pomorandža.

Ručak: salata od pečene tikve, rukole, kinoe i kozjeg sira.

Užina: suve smokve + bademi.

Večera: losos na pari + smeđi pirinač + blitva.

Dan 9

Doručak: omlet sa spanaćem i šampinjonima.

Užina: krastavci i cherry paradajzi.

Ručak: gulaš od povrća sa piletinom + krompir pečen u ljusci.

Užina: kefir ili jogurt.

Večera: wrap od integralnog tortilja sa piletinom, salatom i avokadom.

Dan 10

Doručak: ovsene palačinke sa rendanom šargarepom i jogurtom.

Užina: šaka pistaća.

Ručak: pečena ćuretina + miks pečenog povrća (paprika, tikvica, crveni luk).

Užina: jabuka sa kašikom putera od kikirikija.

Večera: salata od pasulja (crni pasulj), kukuruz, crveni luk, cilantro, limeta.

Salata od pasulja Foto: Shutterstock

Dan 11

Doručak: smoothie bowl — banane, šaka spanaća, malo zobenih pahuljica, bobičasto voće.

Užina: par kockica sira + krastavac.

Ručak: punjeni somun sa piletinom, povrćem i jogurt sosom (lagano).

Užina: šaka indijskih oraha.

Večera: pečeni tofu sa soja sosom, brokolijem i integralnim pirinčem.

Dan 12

Doručak: dve kuvana jaja + integralni hleb + avokado.

Užina: breskva ili nektarina.

Ručak: supa od povrća + salata od kinoe i pečenih paprika.

Užina: hummus + integralni krekeri.

Večera: riba u papirovu sa limunom i povrćem (pečena).

Dan 13

Doručak: kaša od heljde sa jogurtom i orasima.

Užina: šaka borovnica.

Ručak: ćufte od sočiva u blagom paradajz sosu + pire od karfiola.

Užina: susam štanglice (domaće, male količine).

Večera: salata od piletine, jabuke, celera i jogurta (lagani preliv).

Dan 14

Doručak: kefir + muesli bez šećera + seckani orah.

Užina: sveža šargarepa.

Ručak: pečeni bakalar ili druga bela riba + salata od krompira i peršuna.

Užina: grožđe.

Večera: vegetarijanska musaka sa patlidžanom i tikvicama.

Jedite što više povrća Foto: Shutterstock

Dan 15

Doručak: tost sa humusom i pečenim pečurkama.

Užina: jabuka + 1 kašika bademovog putera.

Ručak: salata od piletine sa integralnim kuskusom i pečenim povrćem.

Užina: šaka oraha.

Večera: supa od paradajza + integralna baget kriška.

Dan 16

Doručak: zobene pahuljice sa suvim grožđem i mlekom.

Užina: jogurt sa malo meda.

Ručak: piletina u curry sosu sa kokosovim mlekom (lagano) + integralni basmati pirinač.

Užina: sveže šljive.

Večera: salata sa tunjevinom, kuvano jaje, zelena salata, masline.

Dan 17

Doručak: smoothiе od banana, bademovog mleka i kašike ovsenih pahuljica.

Užina: integralni krekkeri + sir.

Ručak: gulaš od sočiva sa povrćem + parče integralnog hleba.

Užina: šaka badema.

Večera: pečena piletina sa limunom i ruzmarinom + pečeni krompir.

Dan 18

Doručak: palačinka od heljde sa medom i jogurtom.

Užina: mandarina.

Ručak: salata od pečene cvekle, rikole, oraha i kozjeg sira.

Užina: humus + paprika.

Večera: rizi-bizi sa povrćem i malom količinom maslinovnog ulja.

Izbegavajte da jedete voće kasno uveče Foto: Shutterstock

Dan 19

Doručak: kajgana sa dva belanceta i jednim celim jajetom + integralni tost.

Užina: smoothie od bobičastog voća.

Ručak: pečena svinjetina (mala porcija) sa pečenim jabukama i salatom. (Ograničite crveno meso na povremeno.)

Užina: suve narandže ili šaka badema.

Večera: minestrone supa (povrće i pasulj).

Dan 20

Doručak: jogurt sa lanenim semenom i seckanim breskvama.

Užina: integralni krekeri + humus.

Ručak: ćufte od lososa sa blitvom i limunom + smeđi pirinač.

Užina: jabuka.

Večera: pečene tikvice punjene smeđom rižom i povrćem.

Dan 21

Doručak: musli sa jogurtom i seckanim orasima.

Užina: komadići ananasa.

Ručak: salata sa piletinom, avokadom, kukuruzom i integralnim tortiljama.

Užina: šaka pistaća.

Večera: pečeni bakalar sa salatom od kinoe.

Dan 22

Doručak: tost od integralnog raženog hleba sa nemasnim sirom i krastavcem.

Užina: šargarepa.

Ručak: pastirska pita sa sočivom (umesto mesa) i pireom od krompira.

Užina: jogurt + malo meda.

Večera: pečeni piletina na paprici sa salatom od kupusa.

Dan 23

Doručak: ovsena kaša sa jabukom i cimetom.

Užina: suve smokve.

Ručak: paella sa povrćem i morskim plodovima (umereno).

Užina: šaka oraha.

Večera: salata od fete, krastavca, paradajza i integralnog hleba.

Dan 24

Doručak: smoothie od špinata, krastavca, jabuke i limete.

Užina: integralni krekeri + namaz od leblebija.

Ručak: pileći file sa karfiol pireom i salatom.

Užina: banana.

Večera: supa od povrća sa dodatkom leblebija.

Nekoliko primera zdravih obroka Foto: Shutterstock

Dan 25

Doručak: grčki jogurt sa medom i orasima.

Užina: pomorandža.

Ručak: salata od tunjevine, pasulja, crvenog luka i peršuna.

Užina: šaka badema.

Večera: palačinke od integralnog brašna sa pečenim povrćem i sirom.

Dan 26

Doručak: kajgana sa šunkom od ćuretine (nemasna) i integralnim hlebom.

Užina: šaka sušenih kajsija.

Ručak: pečena piletina sa kinoom i povrćem.

Užina: jogurt.

Večera: pečene paprike punjene smeđom rižom i nasjeckanim orasima.

Dan 27

Doručak: ovsene palačinke sa borovnicama.

Užina: krastavci.

Ručak: supa od paradajza i leblebija + salata od zelenog povrća.

Užina: šaka oraha.

Večera: grilovana tuna steak sa salatom.

Dan 28

Doručak: smoothiе od jogurta, manga i chia semenki.

Užina: integralni krekeri + sir.

Ručak: musaka od tikvica i paradajza sa malo sira.

Užina: breskva.

Večera: pečeni piletina sa pečenim krompirom i mešavinom salate.

Dan 29

Doručak: heljda sa jogurtom i medom.

Užina: šaka badema.

Ručak: salata od lososa, krompira u ljusci, zelenih mahuna i kopra.

Užina: hummus + šargarepa.

Večera: supa od povrća sa integralnim parčetom hleba.

Dan 30

Doručak: omlet sa paradajzom i peršunom + integralni tost.

Užina: jogurt sa semenkama bundeve.

Ručak: pečena ćuretina sa povrćem i salatom od kinoe.

Užina: komad voća po izboru.

Večera: stir-fry povrće sa tofuom i integralnom pastom ili pirinčem.

Napomene:

  • Za povrće: slobodno povećajte porciju — povrće vam daje vlakna, vitamine i zapošljava tanjur bez puno kalorija.
  • Za ukuse: koristite bilje (peršun, bosiljak, mirođija), limun, senf i sirće umesto previše ulja/soli.
  • Ako želite izgubiti težinu: smanjite porcije skrobnih namirnica i slatkiša;
  • Za dobijanje mišićne mase: povećajte unos proteina i ukupnih kalorija.

Ove smernice prate glavne preporuke WHO, EFSA i Eatwell/NHS: više povrća, integralne žitarice, biljni proteini, ograničenje zasićenih masti i dodanih šećera.