U ova 4 slučaja osobe nikako ne smeju da uzimaju jabukovo sirće: Dr Mandić ističe da može biti izuzetno opasno i razara organizam

Gotovo uvek se priča o blagodetima koje jabukovo sirće donosi telu, ali osobama sa određenim zdravstvenim problemima može samo dodatno pogoršati stanje.
Foto: Printscreen Youtube

Jabukovo sirće u velikim količinama sadrži vitamine, minerale, aminokiseline, organske kiseline – sirćetnu kiselinu i limunsku kiselinu – i polifenolna jedinjenja – mikronutrijente poznate po svojoj ulozi u prevenciji bolesti. Kada kupujete, uvek obratite pažnju da se radi o prirodnom, ekološkom, sirovom i nerafinisanom sirćetu. I pre upotrebe obavezno ga dobro protresite kako biste raspršili lekovita svojstva.

Ne može se poreći da je jabukovo sirće puno enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. Možete ga napraviti i kod kuće po sledećem proverenom receptu.

 Ali sve više stručnjaka upozorava prekomerne potrošače jabukovog sirćeta na nuspojave koje se povezuju sa njegovim konzumiranjem.

U kojim slučajevima jabukovo sirće može biti štetno?

Dijetetičarka Eli Kriger kaže da je jabukovo sirće kiselina sa kojom treba postupati pažljivo.

"To je moćna kiselina koja može da bude opasna. Može da izazove opekotine na nežnom tkivu usne duplje i jednjaka i da dovede do erozije zuba", objasnila je Kriger za  "Wasington post".

Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće može da prouzrokuje mučninu i druge gastrointestinalne probleme, pa ako osećate ovakve neprijatnosti, možda je vreme da smanjite njegovo konzumiranje.

Neprijatne simptome moguće je izbeći ako jabukovo sirće razblažite sa vodom ili ga koristite samo kao začin u omiljenoj salati.

"Uvek sam za to da sirće bude deo ishrane, ali kada se konzumira u kombinaciji sa povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže proces varenja hrane i održavanja telesne težine", kaže nutricionista Keri Glasmen.

Osobe sa sledećim zdravstvenim problemima ne bi trebalo da konzumiraju jabukovo sirće:

"Ako vam se, nakon uzimanja kafene kašičice jabukovog sirćeta sa vodom ujutru pre doručka, javi bol u želucu, imate osećaj da vas nešto žari i peče u njemu, to je znak da verovatno imate čir. To je zapravo ranica i kada na nju dodate sirće, javlja se vrlo nepriatan osećaj", objašnjava dr Bojana Mandić. 

  • Gastritias (upala želudačne sluznice)

"Može nastati iz raznoraznih razloga, od stresa do toga da se loše hranite. Dokle god imate ovaj problem, smanjite ili potpuno izbacite jabukovo sirtće iz ishrane"., kaže dr Mandić.

  • Zollinger - Ellisonov sindrom

- To je tumor u gastrointestinalnom sistemu koji dovodi do toga da se luče velike količine hlorovodonične kiseline u želucu, koja potom dovodi do toga da se javlja i čir. Ako znate da bolujete od ove bolesti, prosto nemojte uzimati jabukovo sirće.

Foto: Shutterstock

  • Gastropareza koja je povezana sa dijabeteskom tipa I

"Jabukovo sirće daje osećaj punoće u želuduc,  pa posle obroka kod osoba koji imaju ovaj zdravstveni problem može dodatno pogoršati tu neku nelagodu posle obroka, taj osećaj težine. Osobe koje imaju gastroparezu sa dijabeteskom mogu iskusiti blagodeti jabukovog sirćeta ako ga konzumiraju neposredno pre spavanja i to ukoliko ima visok šećer u krvi neposredni nakon buđenja i pre obroka", zaključila je dr Bojana Mandić.

Sve blagodeti jabukovog sirćeta

1. Dobar je za creva

Proces fermentacije koji daje jabukovo sirće podstiče rast i proliferaciju mikroba koji su dobri za creva. Dokazano je da konzumiranje fermentirane hrane bogate probioticima poboljšava probavu, jača imunološki sistem, pa čak i pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

Većina probiotika u jabukovom sirćetu nalazi se u ‘mutnim’ nitima koje ćete pronaći u njemu, stoga svakako kupite jabukovo sirće koje je prirodno. Osim što je pun probiotika, mnoga druga svojstva jabukovog sirćeta su korisna za zdravlje creva.

– Pokazalo se da jabukovo sirće takođe ima antivirusne i antigljivične prednosti, a sve to pomaže u podržavanju mikrobioma i celokupne imunološke ravnoteže – kaže lekar Vil Kol.

2. Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Jabukovo sirće može pomoći u borbi protiv porasta, a zatim pada šećera u krvi, koji možete osetiti nakon konzumacije obroka bogatog ugljenim hidratima. U jednoj maloj studiji, dopuna obroka – s visokim glikemijskim indeksom, kojeg sačinjava na primer pecivo i sok – jabukovom sirćetom smanjila je nivo šećera u krvi nakon jela za otprilike polovinu, kod zdravih pacijenata.

U sličnoj studiji istih autora, učesnici s dijabetesom ili rezistencijom na insulin takođe su uvideli koristi od sirćeta za balansiranje šećera u krvi. Stoga pre nego što krenete s konzumacijom svojih skrobnih, omiljenih namirnica poput testenine, krompira i pereca, pokušajte da pijuckate malo jabukovog sirćeta.

Foto: Profimedia

3. Može pomoći u gubitku težine

Jedna od najpoznatijih prednosti jabukovog sirćeta je njegova uloga u gubitku težine. Iako nije bilo mnogo studija direktno o jabukovom sirćetu i održavanju težine, bilo je studija o njegovim komponentama, poput sirćetne kiseline. U studiji gojaznih odraslih Japanaca otkriveno je da su ispitanici koji su konzumirali sirćetnu kiselinu tokom 12 nedelja doživeli značajan gubitak kilograma i smanjenje abdominalne masti, obima struka i triglicerida u poređenju s onima koji su konzumirali placebo.

Istraživači veruju da deluje tako što potiskuje apetit. Dokazano je da sirćetna kiselina odlaže pražnjenje želuca, što znači da se duže osećate sitima. Iako su potrebna danja istraživanja, možete uključiti sirće kao deo hranjive rutine upravljanja težinom. Pokušajte da dodate 2 kašičice jabukovog sirćeta u otprilike 500 ml vode i pijuckati ovu mešavinu tokom dana. 

4. To je jednostavno sredstvo za čišćenje

Jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva pa ga možete koristiti za čišćenje svega, od kuhinjskog pulta do kade. Samo pomešajte 1/2 šoljice jabukovog sirćeta s 1 šoljicom vode i čistite. Koristite ovaj rastvor za čišćenje mikrotalasnih pećnica, kuhinjskih površina, prozora, naočara i ogledala.

5. Možete ga koristiti za pranje proizvoda

Čak i ako je vaš proizvod organski, na njemu još uvek može biti pesticida. Jabukovo sirće izvrstan je način da ih isperete i eliminišete sve klice iz svežeg voća i povrća. Istraživanja su pokazala da smanjuje broj bakterija Salmonella na svežem povrću za salatu. Kako biste pojačali sposobnost borbe protiv bakterija, pomešajte sok od limuna, jer se pokazalo da je ova kombinacija posebno efikasna.

Foto: Shutterstock

6. Može učiniti da vaša kosa zablista

Prirodni pH vašeg vlasišta i kose je oko 5,5, što ga čini kiselim. Normalni šampon je alkalni, što može smanjiti pH vaše kose, uzrokujući lomljive i suve pramenove. Voda takođe može promeniti pH kose, budući da je pH vode neutralan. Kiselost jabukovog sirćeta čini ga savršenim za ispiranje nakon šamponiranja jer pomaže u obnavljanju pH ravnoteže, poboljšavajući sjaj i zdravlje kose.

Pokušajte da reciklirate staru flašicu šampona, a zatim je napunite s 1/2 kašike jabukovog sirćeta i 1 šoljicom hladne vode. Prođite s ovim rastvorom kroz kosu nakon šamponiranja, kao ispiranje. Ili pronađite proizvod za negu kose s jabukovim sirćetom. On takođe može pomoći da se rešite peruti. Zbog antigljivičnih svojstava, može delovati protiv nekih od uobičajenih uzroka peruti, poput nakupljanja ulja ili gljivica nalik kvascu zvane malassezia.

7. Može ukloniti mrlje sa zuba i popraviti zadah

Pokušajte da pomešajte dva dela jabukovog sirćeta i jedan deo sode bikarbone za prirodnu pastu za izbeljivanje zuba. Istrljajte zube direktno dobijenom pastom i isperite vodom. Za sličan efekat možete i grgljati. Grgljanje jabukovog sirćeta ublažiće loš zadah. Njegova antibakterijska svojstva mogu ubiti bakterije smrdljivog zadaha.

Vredi napomenuti da, zbog svoje kiselosti, postoji određena zabrinutost da konzumacija sirćeta može doprineti oštećenju zubne gleđi, baš kao što to rade gazirani i voćni sokovi. Stoga savetujemo oprez sa ovom metodom i ne preporučuje se da se dugotrajno primenjuje.