7 namirnica za prirodnu detoksikaciju jetre: Čiste masnoće i izbacuju toksine

Ove moćne namirnice pomažu jetri da se prirodno očisti, izbaci toksine i razgradi masnoće. Saznajte koje su to namirnice koje regenerišu jetru i poboljšavaju zdravlje.
Foto: Profimedia

Hrana bogata vlaknima i antioksidansima može pomoći u detoksikaciji jetre. Ona podržava izbacivanje toksina, razgradnju masti i nesmetano funkcionisanje ovog važnog organa. Zato svakako uvrstite sledeće namirnice u svoju svakodnevnu ishranu:

1. Sok od cvekle

Cvekla je bogata vlaknima, gvožđem, folatom i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upale i štite ćelije jetre od oštećenja. Studija iz 2023. godine, objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, otkrila je da je kod 180 ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD) došlo do smanjenja viška masti i poboljšanja funkcije jetre. Oni su 12 nedelja pili sok od cvekle uz pridržavanje mediteranske ishrane.

Foto: Shutterstock

2. Krstasto povrće

Povrće poput brokolija, kupusa, karfiola, kelja i prokelja bogato je vlaknima, vitaminom C i biljnim jedinjenjima koja pomažu u izbacivanju toksina. Njihova redovna konzumacija može zaštititi jetru od upala i bolesti.

3. Voće

Voće kao što su grejpfrut, bobičasto voće, grožđe, jabuke, agrumi i nar bogato je antioksidansima i vlaknima. Agrumi naročito podstiču detoksikaciju jetre povećanjem aktivnosti jetrenih enzima.

Foto: Shuterstock

4. Kafa

Kafa nije samo za razbuđivanje – dobra je i za jetru. Bogata je antioksidansima koji smanjuju upalu. Prema istraživanju iz časopisa Alimentary Pharmacology & Therapeutics, redovno konzumiranje 1–2 šolje kafe dnevno smanjuje rizik od ciroze, posebno kod osoba sa hroničnim oboljenjima jetre.

5. Ovsena kaša

Ovsena kaša je puna beta-glukana – vlakana koja smanjuju masnoće u jetri, upale i jačaju imunitet. Birajte integralnu ovsenu kašu, a ne instant verzije, i dodajte orašaste plodove ili voće za dodatnu vrednost.

Foto: Shutterstock

6. Masna riba

Losos, sardina i skuša bogate su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu i nivo triglicerida. Istraživanja su pokazala da omega-3 masnoće pomažu u smanjenju masnoća kod osoba sa NAFLD ili bezalkoholnim steatohepatitisom. Preporuka: 2 puta nedeljno.

7. Začini i lekovito bilje

Prirodni sastojci poput aloe vere, nima i amle (indijski ogrozd) već vekovima se koriste za zdravlje jetre. Aloe vera pomaže u ispiranju toksina, nim ima antibakterijska svojstva, a amla je bogata vitaminom C. Kurkuma i beli luk takođe doprinose – kurkumin ublažava upalu, a sumporna jedinjenja iz belog luka aktiviraju enzime za detoksikaciju.

Foto: Shutterstock

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži moćne antioksidanse – katehine – koji smanjuju masnoće i upalu u jetri, a mogu poboljšati i enzimski status. Za maksimalnu korist birajte sveže skuvan čaj, bez dodatog šećera.

9. Maslinovo ulje

Poznato je po dobrobitima za srce, ali maslinovo ulje je dragoceno i za jetru. Zdrave masti u njemu smanjuju upalu i podstiču normalnu funkciju jetre. Studija iz 2018. godine pokazala je da mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem smanjuje rizik od masne jetre, posebno kod starijih osoba.

This browser does not support the video element.

"SVAKI GUTLJAJ VODE MOŽE DA SADRŽI MIKROPLASTIKU!" Stručnjaci otkrivaju: Nevidljive čestice se nalaze i u staklenim bocama, mogu biti kobne po zdravlje! Izvor: Kurir televizija