Kako da za 10 minuta spremite pastrmku kao u najboljem restoranu? Kuvar sa Mišlenovom zvezdicom nikad ne zaboravljaj ovaj jedan začin

Pastrmka je kraljica među ribama – blagog, elegantnog ukusa, idealna za brzu, zdravu i sofisticiranu večeru. Ali postoji velika razlika između obične, suve pastrmke i one koja se topi u ustima, kao iz ekskluzivnog restorana s Mišlen zvezdom
Foto: Shutterstock

Pastrmka je pravo blago domaće kuhinje – jednostavna, zdrava i puna ukusa. Ipak, između prosečne i savršeno pripremljene pastrmke stoji samo nekoliko minuta i jedan ključni začin koji razdvaja amatere od majstora. Ako mislite da je to limun ili beli luk – grešite!

Tajna vrhunskih kuvara je majčina dušica– suptilni, aromatični dodatak koji ribu podiže na potpuno drugi nivo. U kombinaciji sa puterom i svežim začinskim biljem, pastrmka dobija restoranski sjaj – i to za manje od 10 minuta.

 Recept: Pastrmka u puteru i majčinoj dušici (gotova za 10 minuta!)

  • Sastojci (za 2 osobe):
    2 očišćene pastrmke (filetirane ili cele, po izboru)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kocka putera (30 g)
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 limun (pola u kriškama, pola za ceđenje)
  • So i biber po ukusu
  • 1 ravna kašičica suve majčine dušice (ili još bolje – sveže grančice)
  • Po želji: peršun, ruzmarin, bademove listiće
Foto: Profimedia

Priprema:

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Kada se zagreje, ubacite puter.

Dok se puter topi, posolite i pobiberite ribu s obe strane. Unutrašnjost ribe (ako je cela) natrljajte belim lukom i ubacite par kriški limuna i grančicu majčine dušice.

Stavite ribu u tiganj – kožom nadole – i pritisnite je lopaticom 20 sekundi da se lepo zarumeni. Pržite oko 3-4 minuta sa te strane, dok ne dobije zlatnu boju.

Okrenite pažljivo na drugu stranu i pržite još 2-3 minuta. Tokom prženja, kašikom prelivajte ribu otopljenim puterom sa začinima iz tiganja.

Dodajte preostali beli luk i majčinu dušicu na kraju, kratko propržite, pa skinite sa vatre. Iscedite limun preko ribe pre serviranja.

Foto: Shutterstock

 Saveti za restoran-level efekat

Poslužite pastrmku uz kremasti pire od graška ili maslinasti krompir.

Dekorišite sa seckanim bademima, grančicom sveže majčine dušice i kapljicom limunovog ulja.

Uparite sa suvim belim vinom ili domaćom limunadom s ruzmarinom.

BONUS TRIK kuvara

Ako imate vremena, pre pečenja ostavite pastrmku 15 minuta u marinadi od maslinovog ulja, belog luka, limuna i majčine dušice. Ukus će prodrti duboko u meso i biće apsolutno neodoljiva.