Namirnice koje se ne čuvaju u frižideru: U hladnim uslovima neke se kvare mnogo brže, postaju manje ukusne ili menjaju teksturu

Crni i beli luk ne podnose vlagu iz frižidera - ona podstiče klijanje i truljenje.
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Nakon povratka iz supermarketa ili pijace, ono što mnogi prvo urade jeste da namirnice stave u frižider- iako neke od njih tamo zapravo ne bi trebalo da završe. Neke se u hladnim uslovima kvare brže, gube ukus ili menjaju teksturu.

Donosimo spisak onoga što ne bi trebalo držati u frižideru - uz tačne savete gde bi zapravo trebalo da se čuva.

Foto: Lina Mo/Shutterstock

Paradajz gubi ukus i postaje brašnjav

Paradajz je jedna od najčešćih namirnica koje ljudi pogrešno čuvaju u frižideru. Niske temperature ometaju njegovo sazrevanje, što rezultira gubitkom ukusa i vodenastom, brašnjavom teksturom.

Gde ga čuvati

Na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Najbolje ga je složiti u plitku posudu, peteljkom okrenutom ka dole - tako će duže ostati svež.

Foto: REBECCA DALY/Shutterstock

Hleb se brže se suši i postaje tvrd

Iako se možda čini logičnim da hleb stavite u frižider da bi duže trajao, zapravo se time ubrzava proces njegovog sušenja. Na niskim temperaturama skrob u njemu brže prelazi u kristalizovano stanje, što uzrokuje da postaje tvrd.

Gde ga čuvati

U platnenoj krpi, na sobnoj temperaturi. Ako ga nećete pojesti u roku od nekoliko dana, najbolja opcija je zamrzavanje.

Foto: Valentina_G/Shutterstock

Vlaga podstiče truljenje luka

Crni i beli luk ne podnose vlagu iz frižidera - ona podstiče klijanje, truljenje i razvoj buđi. Osim toga, mogu upiti mirise drugih namirnica, što menja njihov ukus.

Gde ih čuvati

Na tamnom, suvom i prozračnom mestu - idealno u mrežastim kesicama ili otvorenoj korpici - posuda ne bi trebalo da bude plastična.

Foto: dekazigzag/Shutterstock

Krompir menja ukus i boju

Kad se krompir čuva na preniskoj temperaturi, skrob se pretvara u šećer, što menja njegov ukus i uzrokuje preterano tamnjenje prilikom prženja. Tako može da poprimi gorku notu i da postane manje ukusan.

Gde ga čuvati

Na hladnom, ali ne prehladnom mestu - idealna temperatura je od sedam do 10 stepeni. Takođe, čuvajte ga dalje od luka, jer zajedno ispuštaju gasove koji ubrzavaju kvarenje.

Foto: Shutterstock

Banane postaju tamne, kašaste i bez ukusa

U frižideru banane vrlo brzo menjaju boju - kora im potamni, a plod postaje kašast i gubi svoju prirodnu aromu. Iako to ne znači da su neispravne za konzumaciju, vizuelno i teksturom su manje privlačne.

Gde ih čuvati

Na sobnoj temperaturi, na vazduhu. Ako su potpuno zrele i želite da ih sačuvate još dan ili dva, možete ih nakratko staviti u frižider, ali računajte da će im kora potamniti.

This browser does not support the video element.

"TREĆINA BAČENE HRANE U EVROPI I SAD PREHRANILA BI ČITAVU POPULACIJU" Tri devojke iz Srbije postavile ZAJEDNIČKI FRIŽIDER u Zemunu Izvor: Kurir TV