7 recepata za doručak bez mesnih prerađevina: Drže vas sitim satima, a neodoljivo su ukusni i prave se vrlo jednostavno

Donosimo vam fenomenalne ideje za doručak bez mesa koji je vrlo zdrav i zasitan!

shutterstock-382604587.jpg
Foto: Shutterstock

1. Proteinska kajgana sa povrćem i feta sirom

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 kašike mleka
  • 1/2 paprike (seckane)
  • 1/2 tikvice (seckane)
  • 1/4 crvenog luka
  • 30 g feta sira
  • Maslinovo ulje
  • So, biber
shutterstock-382604587.jpg shutterstock-382604587.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Na malo ulja proprži luk, papriku i tikvicu 5 minuta.

Umuti jaja s mlekom, soli i biberom pa dodaj u tiganj.

Kad se kajgana skoro stegne, dodaj izmrvljen feta sir.

Prži još minut, posluži toplo.

2. Ovsena kaša na slani način

Sastojci:

  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 šolja vode ili biljnog mleka
  • Prstohvat soli
  • 1 kuvano jaje (seckano)
  • Avokado
  • Maslinovo ulje
  • Lanene semenke
Foto: Shuterstock

Priprema:

Skuvaj ovsene pahuljice u vodi s prstohvatom soli dok ne omekšaju.

Skloni s vatre i dodaj kašiku maslinovog ulja.

Serviraj sa seckanim kuvanim jajetom, avokadom i semenkama.

3. Hrono palačinke od heljde sa sirom i spanaćem

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 4 kašike brašna od heljde
  • 100 ml vode
  • Prstohvat soli
Foto: Shutterstock

Fil:

  • 100 g mladog sira
  • 50 g kuvanog spanaća
  • 1 kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Umuti smesu za palačinke i isprži ih na tiganju bez masnoće.

Pomešaj sir, spanać i ulje, pa filuj palačinke.

4. Grčki jogurt s integralnim tostom i pestom

Sastojci:

  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 kašika maslinovog pesta (ili humusa)
  • 1 integralni tost
  • Čeri paradajz
  • Masline
Foto: Shutterstock

Priprema:

Namaži tost pestom.

Dodaj jogurt sa strane, pospi origanom.

Serviraj s čeri paradajzima i maslinama.

5. Humus tost sa povrćem

Sastojci:

  • 2 kriške integralnog hleba
  • 2 kašike humusa
  • Rukola ili spanać
  • Krastavac, paradajz, crveni luk
Foto: Printscreen/YouTube

Priprema:

Hleb tostiraj, pa namaži humusom.

Dodaj slojeve povrća i začini po želji.

6. Mafini sa povrćem i sirom

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 šolja rendane tikvice (iscedi višak vode)
  • 1/2 šolje narendanog sira (trapist, gauda ili feta)
  • 1/4 šolje ovsenog brašna
  • Prstohvat praška za pecivo
  • So, biber, peršun
Foto: Shutterstock

Priprema:

Umuti sve sastojke i sipaj u kalupe za mafine.

Peci 20–25 min na 180°C dok ne porumene.

7. "Zeleni tanjir"

Sastojci (za 1 osobu):

  • 1 zreli avokado
  • 2 jaja (kuvana "na meko" ili po želji)
  • 2 kriške integralnog hleba (ili tostiranog hleba od raži)
  • 3 kašike grčkog jogurta
  • 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna ili mirođije
  • 1 čen belog luka (sitno izrendan)
  • Sok od 1/4 limuna
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • Šaka rukole ili mikrobilja (za dekoraciju)
  • Čeri paradajz (po želji)
Foto: Shutterstock

Priprema:
Napravite osvežavajući beli namaz:

U manjoj činiji pomešajte grčki jogurt, beli luk, limunov sok, so, biber i peršun. Ostavite 5 minuta da se ukusi sjedine.

Tostirajte hleb:

Ispecite kriške hleba na suvom tiganju ili u tosteru dok ne porumene i postanu hrskave.

Pripremite avokado:

Presecite avokado, izvadite košticu i kašikom izvadite unutrašnjost. Isecite na tanke kriške ili izgnječite viljuškom. Posolite i dodajte kap maslinovog ulja.

Jaja kuvajte oko 6 minuta za "na meko" ili 9 minuta za "na tvrdo". Oljuštite i presecite na pola.

Složite tanjir:

Namažite tostiranu krišku hleba osvežavajućim jogurt-namazom.

Na to stavite avokado, zatim jaje.

Ukrasite rukolom i čeri paradajzima.

Po želji, pokapajte sve s malo maslinovog ulja i pospite semenkama (npr. susam, lan, bundevino seme).