Ovo su 4 najzdravije vrste ribe: Četvrta je jeftina i puna kalcijuma, a evo kako je treba jesti
Prema nutricionistkinji Boni Taub Diks, ovo su četiri najzdravije vrste ribe.
Izvor: Vukašin Ristić
Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i proteina, ali nisu sve ribe jednake. Pritom, sada u vreme uskršnjeg posta posebno je aktuelno pitanje koju ribu stručnjaci smatraju najboljom i zašto je uvrstiti u svoju ishranu.
U poslednje vreme naučnici i nutricionisti mnogo govore o prednostima plodova mora. Neke studije su potvrdile vezu između omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, a nedavna istraživanja su pokazala da konzumacija plodova mora može podržati zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje.
Osim toga, plodovi mora dobar su izvor mikronutrijenata poput selena i gvožđa, vitamina B i mnogih drugih vrednih nutrijenata, uključujući proteine.
Registrovana dijetetičarka Boni Taub-Diks otkrila je najbolje vrste ribe koje su bogate hranljivim materijama i odgovaraju različitim budžetima.
Losos je izvor ne samo masnih kiselina korisnih za srce već i vitamina D. Losos se smatra jednim od retkih prirodnih izvora ove esencijalne materije koju telo ne sintetiše samo.
Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. To se odnosi i na svežu i na ribu u konzervi.
Osim toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i gvožđe, selen i niacin. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobit lososa za srce, dobar rad mozga i dokazala njegova antioksidativna svojstva.
"Bakalar je riba s belim mesom blagog ukusa. Izvrstan je izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 85 grama", rekla je Taub-Diks.
Osim toga, bakalar se smatra izvrsnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe osigurava nešto više od 30% preporučene dnevne vrednosti.
Sadrži i fosfor, cink, kalcijum, vitamin E i gvožđe. Prema istraživanjima, bakalar štiti kardiovaskularni sistem, sprečava rizik od Alchajmerove bolesti i pomaže u sprečavanju preranog starenja.
Pored omega-3 masnih kiselina, tunjevina je bogata vitaminom B3, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, tunjevina sadrži vitamine A i C, jod, kalijum i selen. Prema istraživanjima, jedenje tunjevine podržava rad srca, promoviše gubitak težine i obezbeđuje telu potrebnu energiju.
Sveži odresci tunjevine mogu biti prilično skupi, ali umesto toga možete se odlučiti za ribu u konzervi. Pristupačna je i ima ista korisna svojstva. Konzervirana tunjevina se može koristiti za pravljenje salata, sendviča, predjela, pa čak i supa.
Nutricionistkinja preporučuje da se sardine jedu s kostima – tako možete pokriti 40% dnevnih potreba organizma za kalcijumom. Stoga će sardine posebno dobro doći onima koji su se iz nekog razloga odrekli mlečnih proizvoda.
Sardine su masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Telo ne proizvodi samo masne kiseline, pa ih je potrebno uneti hranom. Osim toga, sardine se smatraju izvrsnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora, prenosi Story.hr.
Evo kako izgleda lavlja dijeta: