Brza sarajevska torta koja se ne peče, a u ustima se topi: Neverovatno jednostavno se pravi, a vrlo je izdašna

Svako ko je probao nepečenu sarajevsku tortu, postala je njegova omiljena poslastica!

Objavljeno: 23.02.2025. 18:57h 00:14h
Foto: Printscreen Youtube - Nadica-just my way

Sarajevska torta je pravi neverovatno lako, idealna je za sve vrste slavlja, ali i za iznenadne goste - svi će vam tražiti parče više zbog savršenog čokoladnog ukusa!

Sastojci:

  • 1 pakovanje rozen kora
  • 1,5 l mleka
  • 5 jaja
  • 800 g šećera
  • 12 kašika brašna
  • 350 g čokolade za kuvanje
  • 500 g mlevenih oraha
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 1 naribana korica limuna

Sastojci za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1/2 šoljice mleka
  • 1/2 šoljice šećera
  • 1/2 margarina
foto: Shutterstock

Način pripreme:

Umutiti belanca sa 800 g sećera da se sećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još mali mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lepo promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.

U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuvanje i mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. mU ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna.Filovati korice tanko, pa redjati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.

Bonus video: Voditelji se spremaju za PZE 2025