Brza sarajevska torta koja se ne peče, a u ustima se topi: Neverovatno jednostavno se pravi, a vrlo je izdašna
Svako ko je probao nepečenu sarajevsku tortu, postala je njegova omiljena poslastica!
Izvor: Ivana Bogićević
Sarajevska torta je pravi neverovatno lako, idealna je za sve vrste slavlja, ali i za iznenadne goste - svi će vam tražiti parče više zbog savršenog čokoladnog ukusa!
Sastojci:
- 1 pakovanje rozen kora
- 1,5 l mleka
- 5 jaja
- 800 g šećera
- 12 kašika brašna
- 350 g čokolade za kuvanje
- 500 g mlevenih oraha
- 4 kesice vanilin šećera
- 1 naribana korica limuna
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1/2 šoljice mleka
- 1/2 šoljice šećera
- 1/2 margarina
Način pripreme:
Umutiti belanca sa 800 g sećera da se sećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još mali mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lepo promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.
U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuvanje i mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. mU ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna.Filovati korice tanko, pa redjati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Bonus video: Voditelji se spremaju za PZE 2025