Pecivo sa ovasom i tikvicama je idealno za doručak: Sadrži sve što vam je potrebno za dobar početak dana, a ne goji

Samo pomešajte tikvice sa ovsenim pahuljicama i zdrav doručak je spreman

Objavljeno: 19.02.2025. 08:03h
Foto: Printscreen Facebook

Pecivo sa sirom od tikvica je lagano, ukusno jelo idealno za doručak, užinu ili lagani obrok. Ovaj jednostavan recept je odličan način da uživate uz minimalan napor u hranljivom, a ujedno ukusnom jelu.

Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 kašičica soli
  • 30 g ovsenih pahuljica
  • 100 g rendanog sira (čedar, mocarela ili po želji)
  • 2 jaja
  • Crni biber
  • Mladi luk (opciono, seckani)
    foto: Printscreen/ youtube/ kuvajmo lako

Priprema:

Narežite tikvice na tanke kolutove. Pospite solju i ostavite 10 minuta da izvuče višak vlage. Osušite tikvice papirnim ubrusom. U velikoj posudi pomešajte tikvice, ovsene pahuljice, rendani sir i jaja. Začinite crnim biberom i dobro promešajte. Po želji umešajte seckani mladi luk za dodatnu aromu.

Zagrejte rernu na 180°C. Prebacite smesu u podmazan pleh ili pospite smesu preko papira za pečenje. Pecite 20 minuta, ili dok ne porumeni. Pustite da se malo ohladi pre serviranja. Uživajte u toplom doručku ili na sobnoj temperaturi, uz svežu salatu. Možete poslužite sa kašičicom pavlake ili jogurta.

Takođe ovo mož biti pored ukusnog doručka i prilog uz ručak, kao što je pečena piletina ili riba. Nutritivne prednosti tikvica

Tikvice su jedno od najhranljivijeg i najniskokaloričnijeg povrća. Prepune su esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin A, kalijum i folat. Pored toga, tikvice sadrže antioksidante kao što su lutein i zeaksantin, za koje se zna da podržavaju zdravlje očiju. Pošto ima visok sadržaj vode, tikvice su takođe odlične za hidrataciju i varenje, što ih čini odličnim sastojkom za one koji paze na svoju težinu ili žele da održe zdrav način života.

foto: Shutterstock

Štaviše, tikvice su odličan izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u regulisanju varenja i sprečavanju zatvora. Njegov blagi ukus i meka tekstura olakšavaju ugradnju u razna jela, od pomfrita i tepsija do pečenih proizvoda i supa. U pečenju od tikvica i sira, povrće daje vlagu i nežnost jelu, stvarajući savršenu ravnotežu između ishrane i ukusa.

S druge strane sir je suštinska komponenta ovog peciva, pružajući bogatstvo, dubinu i zadovoljavajuću teksturu. U zavisnosti od vrste sira koji se koristi, profil ukusa jela može se značajno promeniti. Čedar, na primer, dodaje oštar i blago oštar ukus, dok mocarela donosi blažu i kremastiju teksturu. Druge vrste sira kao što su gauda, feta ili parmezan takođe se mogu koristiti za poboljšanje jela različitim slojevima ukusa.

foto: Shutterstock

Pored svog odličnog ukusa, sir je takođe odličan izvor kalcijuma i proteina. Pomaže u izgradnji jakih kostiju, podržava rast mišića i pruža energiju da se duže osećate siti. Međutim, ako tražite lakšu verziju jela, možete se odlučiti za sir sa smanjenom masnoćom ili koristiti manju količinu dok i dalje uživate u njegovim kremastim i slanim kvalitetima.

Zašto ovas pravi razliku?

Jedan od jedinstvenih aspekata ovog peciva od tikvica i sira je uključivanje ovsenih pahuljica. Ovas dodaje teksturu i deluje kao vezivno sredstvo, pomažući da se pecivo drži zajedno bez potrebe za preteranim brašnom ili prezlom. Takođe su odličan izvor vlakana, koja promovišu zdravlje probave i održavaju osećaj zadovoljstva tokom dužeg perioda.

foto: Shutterstock

Ovas je sastojak koji je zdrav za srce poznat po snižavanju nivoa holesterola i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Oni dodaju suptilni orašasti ukus pečenju, čineći ga još prijatnijim. Pošto ovas upija vlagu, ona takođe pomaže u balansiranju sadržaja vode u tikvicama, osiguravajući da pecivo ima pravu konzistenciju.

Bonus video: