Korisno
Domaćice, ovo treba da znate: Koje namirnice nikako ne smeju da se stavljaju zamrzivač
Krompir je jedna od namirnica koja nikako ne trpi zamrzavanje
Autor:
Zamrzavanje je jedan od najstarijih oblika čuvanja hrane - od mesa i povrća pa sve do unapred pripremljenih jela, koja se zamrznu i kasnije podgreju. Ipak, neke namirnice bi bilo bolje držati dalje od zamrzivača jer bi nakon odmrzavanja mogle da izgube osnovna svojstva, a ovo su neke od njih...
Lisnato povrće
Sirovo lisnato povrće, poput kelja, spanaća, kupusa, celera, zelene salate, peršuna i blitve, ne sme se zamrzavati sirovo jer će to uticati na njihov ukus i teksturu. Sve to povrće može se blanširati, pa tek onda zamrznuti (osim zelene salate).
Paradajz
Njega takođe nije dobro zamrzavati zbog visokog sadržaja vode koju sadrži u sebi. Ali se može skuvati ili od njega napraviti sos, pa zamrznuti.
Krompir
Ovo je još jedna namirnica koju nikako ne biste smeli da stavljate u zamrzivač. Bilo da je sirov, kuvan ili pečen, ne reaguje dobro na proces zamrzavanja, koji mu može promeniti ukus i čvrstinu.
Testenina i pirinač
Ako testeninu i pirinač volite "al dente", nemojte ih zamrzavati. Kuvani gube ukus i konzistenciju i postaju kašasti.
Mlečni proizvodi
Od mlečnih proizvoda ne bi trebalo zamrzavati mleko, koje će nakon odmrzavanja postati grudvasto, kao ni kiselo mleko, koje će se odvojiti nakon odmrzavanja. Nije dobro zamrzavati ni meke sireve, poput fete i rikote, jer mogu da promene teksturu, a krem-sir nakon odmrzavanja može da postane vodenast.