Recepti za 5 najlepih turskih jela: Ne zna se koje je sočnije i ukusnije, nestaju sa stola munjevitom brzinom
Turska kuhinja krije brojne specijalitete koje morate isporbati!
Izvor: Ivana Bogićević
U turskoj kuhinji zastupljeno je mnogo raznovrsnog povrća i začina, što joj daje poseban ukus. Sa druge strane, nezaobilazni su i njihovi specijaliteti od testa!
1. Testenina sa piletinom u sosu od jogurta i belog luka (Yoğurtlu Tavuklu Makarna)
Sastojci:
- 300 g testenine (fettuccine ili penne)
- 400 g pilećeg filea
- 3 češnja belog luka
- 2 šolje gustog jogurta
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica sušenog nane
- 1 kašičica aleve paprike
- So i biber po ukusu
Priprema:
Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju i ostavite da se ocedi.
Pileći file isecite na kockice, začinite solju i biberom, pa ga propržite na maslinovom ulju dok ne postane zlatne boje.
U posebnoj činiji pomešajte jogurt, sitno seckan beli luk i sušenu nanu.
Otopite maslac u šerpici, dodajte alevu papriku i kratko propržite da maslac poprimi aromu.
Testeninu pomešajte sa jogurtom i pilećim mesom, pa prelijte aromatizovanim maslacem. Poslužite toplo!
2. Turski ravioli sa jogurt sosom (Manti)
Sastojci za testo:
- 400 g brašna
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 150 ml vode
Sastojci za punjenje:
- 300 g mlevenog mesa (juneće ili jagnjeće)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- So i biber
Za preliv:
- 300 g jogurta
- 2 čena belog luka (izgnječen)
- 2 kašike putera
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
Priprema:
Od brašna, jajeta, soli i vode zamesiti čvrsto testo i ostaviti da odmori 30 minuta.
Pomešati mleveno meso, luk, so i biber za punjenje.
Testo razviti tanko i iseći na kvadratiće (otprilike 2x2 cm). Na svaki kvadratić staviti malo nadeva, pa spojiti krajeve u obliku "zavežljaja".
Kuvati mantije u ključaloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 10 minuta).
Jogurt pomešati s belim lukom. U tiganju rastopiti puter i dodati crvenu papriku.
Mantije servirati uz jogurt i preliti paprikastim puterom.
3. Turska pita sa sirom ili mesom (Börek)
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 300 g belog sira (feta ili mladi sir)
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 100 ml ulja
Priprema:
Sir izgnječiti viljuškom i pomešati s jednim jajetom.
U posebnoj posudi pomešati mleko, jogurt, ulje i drugo jaje za premazivanje kora.
U podmazan pleh staviti jednu koru, premazati mešavinom, pa dodati drugu koru. Na svaku drugu koru stavljati nadev od sira. Ponavljati dok se sastojci ne potroše.
Premazati poslednju koru preostalom mešavinom mleka i jaja.
Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne dobije zlatnu boju (oko 30-40 minuta).
Servirati toplo uz jogurt ili salatu.
4. Punjeni patlidžan sa mesom (Karnıyarık)
Sastojci:
- 4 srednja patlidžana
- 300 g mlevenog mesa (juneće ili jagnjeće)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- 2 paradajza (sitno seckana ili pasirana)
- 2 čena belog luka
- 1 zelena paprika (iseckana)
- 2 kašike ulja
- So, biber, peršun
Priprema:
Patlidžane oprati, preseći na pola po dužini i izdubiti sredinu. Potopiti ih u slanu vodu 15 minuta da izgube gorčinu.
Na ulju propržiti luk, dodati mleveno meso, beli luk, papriku i paradajz. Začiniti solju i biberom, pa dinstati dok se nadev ne zgusne.
Izdubljene patlidžane puniti mesnim nadevom i složiti u pleh.
Preliti ih paradajz sosom ili vodom i peći u rerni na 200°C oko 30-40 minuta.
Posuti svežim peršunom pre serviranja i poslužiti uz pirinač ili jogurt.
5. Pilav sa jagnjetinom i bademima (Etli İç Pilav)
Sastojci:
- 500 g jagnjetine (isečene na kockice)
- 2 šolje pirinča (baldo ili dugog zrna)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- 2 šolje pilećeg ili goveđeg bujona
- 50 g badema (blanširanih i iseckanih)
- 50 g suvog grožđa
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 kašike maslaca
- So i biber po ukusu
Priprema:
Jagnjetinu propržite na maslacu dok ne porumeni, pa je izvadite i ostavite sa strane.
U istoj šerpi propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte pirinač, bademe i suvo grožđe, pa ih kratko propržite.
Vratite jagnjetinu u šerpu, dodajte cimet, alevu papriku, so i biber, pa sve prelijte bujonom.
Pokrijte šerpu i kuvajte na tihoj vatri dok pirinač ne upije svu tečnost i postane mekan.
Nakon kuvanja ostavite jelo da odstoji 10 minuta pre serviranja. Poslužite uz jogurt ili salatu.
Ekskluzivni intervju sa Džejmsom OBrajanom: