3 najlepše kremaste posne torte za Nikoljdan, prave se lako i vrlo su izdašne: Recepte nam otkrila iskusna poslastičarka

Poslastičarka Katarina Mojsilović za naš magazin otkrila je koje su njene 3 omiljene posne torte i kako se prave.

Objavljeno: 17.12.2024. 16:14h 17:45h
Autor:
Foto: Shutterstock

Katarina Mojsilović, poslastičarka sa više od 20 godina iskustva, obožava da pravi torte, te neretko i sama smisli recepte koji budu savršeni. Za magazin "Stil" otkrila je svoje omiljene posne deserte, te ističe da mogu biti savšreni izbor za Nikoljdan.

1. Posna lešnik torta

Kora:

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 1 margarin (250 g)
  • 250 g prah šečera
  • 1 časa gaziranog soka od pomorandže
  • 100 gr mlevenih lešnika
  • 100 gr suvog grožđa

Fil:

  • 3 pudinga od vanile
  • 600 ml vode
  • 400 g šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g posne čokolade
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 200 g seckanih žele bombona

Za ukrašavanje:

  • šlag
foto: Shutterstock

Priprema:

Mleveni keks dobro zamesiti sa margarinom, prah šećerom, čašom gaziranog soka od pomorandže, lešnikom i suvim grožđem.

Potom skuvati puding od vanile u 600 ml vode sa šećerom, pa podeliti fil na dva dela. U jedan dodati čokoladu i mlevene lešnike, a u drugi žele bombone.

Rasporedite smesu od mlevenog keksa na pleh, pa preko toga nanesite filove i odozgo ukrasite šlagom.

2. Posna reforma

Kora:

  • 250 g meda
  • 250 g šećera
  • 2 šolje kisele vode
  • 2 šolje ulja
  • 1 štangla posne čokolade
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 27 kašika brašna

Fil:

  • 20 kašika šećera
  • 2 čaše vode
  • 4 štangle posne čokolade
  • 400 g oraha
  • 2 kašike brašna
foto: Shutterstock

Priprema:

Pomešati sve sastojke za kore i ispeći 4 komada.

Kuvati šećer sa vodom, dodati čokoladu i na kraju sipatu orahe sa brašnom.

Nakon filovanja, tortu ukrasite mlevenim orasima.

3. Praznična torta

Kore:

  • 5 dl kisele vode
  • 2 dl ulja
  • 250 g prah šećera
  • 150 g oraha
  • 300 g brašna
  • 1 i po prašak za pecivo
  • 3 kašike džema od kajsije

Fil:

  • 1 l negaziranog soka od pomorandže
  • 3 pudinga od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 10 kašika prah šećera
  • 375 g margarina
  • 100 g žele bombona
  • 100 g posne čokolade
  • 100 sitno seckanih oraha
foto: Shutterstock

Pirprema:

Sve sastojke za kore izmešati i ispeći 3 komada.

Skuvati puding od vanile sa sokom od pomorandže, gustinom i prah šećerom. Kada se malo prohladi, dodati margarin i dobro sjediniti.

Zatim fil podelite na tri jednaka dela - u jedan dodajte čokoladu, u drugi žele bombone i u treći orahe.

Možete je ukrasiti šlagom ili po želji.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Losos u lisnatom testu? Takmičari Komšiluka pokazali kako da pripremite filet na ovaj način: