3 najlepše kremaste posne torte za Nikoljdan, prave se lako i vrlo su izdašne: Recepte nam otkrila iskusna poslastičarka
Poslastičarka Katarina Mojsilović za naš magazin otkrila je koje su njene 3 omiljene posne torte i kako se prave.
Autor:
Katarina Mojsilović, poslastičarka sa više od 20 godina iskustva, obožava da pravi torte, te neretko i sama smisli recepte koji budu savršeni. Za magazin "Stil" otkrila je svoje omiljene posne deserte, te ističe da mogu biti savšreni izbor za Nikoljdan.
1. Posna lešnik torta
Kora:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 1 margarin (250 g)
- 250 g prah šečera
- 1 časa gaziranog soka od pomorandže
- 100 gr mlevenih lešnika
- 100 gr suvog grožđa
Fil:
- 3 pudinga od vanile
- 600 ml vode
- 400 g šećera
- 250 g margarina
- 100 g posne čokolade
- 100 g mlevenih lešnika
- 200 g seckanih žele bombona
Za ukrašavanje:
- šlag
Priprema:
Mleveni keks dobro zamesiti sa margarinom, prah šećerom, čašom gaziranog soka od pomorandže, lešnikom i suvim grožđem.
Potom skuvati puding od vanile u 600 ml vode sa šećerom, pa podeliti fil na dva dela. U jedan dodati čokoladu i mlevene lešnike, a u drugi žele bombone.
Rasporedite smesu od mlevenog keksa na pleh, pa preko toga nanesite filove i odozgo ukrasite šlagom.
2. Posna reforma
Kora:
- 250 g meda
- 250 g šećera
- 2 šolje kisele vode
- 2 šolje ulja
- 1 štangla posne čokolade
- 1 kašičica sode bikarbone
- 27 kašika brašna
Fil:
- 20 kašika šećera
- 2 čaše vode
- 4 štangle posne čokolade
- 400 g oraha
- 2 kašike brašna
Priprema:
Pomešati sve sastojke za kore i ispeći 4 komada.
Kuvati šećer sa vodom, dodati čokoladu i na kraju sipatu orahe sa brašnom.
Nakon filovanja, tortu ukrasite mlevenim orasima.
3. Praznična torta
Kore:
- 5 dl kisele vode
- 2 dl ulja
- 250 g prah šećera
- 150 g oraha
- 300 g brašna
- 1 i po prašak za pecivo
- 3 kašike džema od kajsije
Fil:
- 1 l negaziranog soka od pomorandže
- 3 pudinga od vanile
- 3 kašike gustina
- 10 kašika prah šećera
- 375 g margarina
- 100 g žele bombona
- 100 g posne čokolade
- 100 sitno seckanih oraha
Pirprema:
Sve sastojke za kore izmešati i ispeći 3 komada.
Skuvati puding od vanile sa sokom od pomorandže, gustinom i prah šećerom. Kada se malo prohladi, dodati margarin i dobro sjediniti.
Zatim fil podelite na tri jednaka dela - u jedan dodajte čokoladu, u drugi žele bombone i u treći orahe.
Možete je ukrasiti šlagom ili po želji.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Losos u lisnatom testu? Takmičari Komšiluka pokazali kako da pripremite filet na ovaj način: