Splitska torta, tradicionalni dalmatinski recept: Pravi dragulj na svečanoj trpezi, poslastica kakvoj nema ravne
Isprobajte nove ukuse za svečane torte kojima niko ne može odoleti
Objavljeno: 17.12.2024. 09:52h
10:03h
Izvor: Vanja Milenković
Izvor: Vanja Milenković
Sastojci:
za biskvit:
- 150 g sitno iseckanih oraha
- 150 g sitno iseckanih suvih smokvi
- 150 g sitno iseckanog suvog grožđa
- rendana korica od 1 narandže
- 60 g glatkog brašna
- 9 belanjaca
- 150 g šećera
za kremu:
- 9 žumanaca
- 125 g šećera u prahu
- 1 kesica vanil šećera
- 150 g maslaca
za ukrašavanje torte:
- malo otopljene tamne čokolade
- seckani orasi
Priprema: Iseckajte orahe, suve smokve, suvo grožđe i rendanu koricu od narandže i sve izmešajte sa malo brašna. Umutite posebno belance sa šećerom pa dodajte ovo seckano suvo voće. Izlijte u pleh na papir za pečenje pa pecite oko 30 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Kada se ohladi biskvit, isecite ga na 3 jednake trake i ostavite da se dobro ohladi.
Skuvajte fil tako što ćete penasto umutiti žumanca, vanil šećer i šećer u prahu pa kuvati na pari par minuta. Zatim u prohlađen fil dodati margarin pa sve umutiti. Filovati kore, pa ih preliti sa otopljenom čokoladom i orasima.