Sastojak koji podvarak čini ukusnijim: Biće kremastiji, sočniji, bolji čak i od sarme
Otkrivamo vam 1 sastojak koji podvarak čini ukusnijim.
Izvor: Milka Đukić
Zima je uveliko stigla, što je znak da mnoge domaćice uveliko spremaju "zimska jela", među kojima je podvarak. Mi vam donosimo najbolji recept za pripremu ovog starinskog jela.
Sastojci:
- oko 2,5 kg kiselog kupusa
- oko 200 ml ulja
- meso po izboru ( mi smo stavili dimljenu barenu pečenicu, domaću kobasicu, suvu slaninu, suve kosti i sveže meso)
- 1/2 kašike suvog začina
- 1 kašika crvene, sitne paprike
- 1/2 kašike peršunovog lista
- nekoliko listova lovora
+ Senf
Jedna kašičica senfa može potpuno da promeni ukus podvarka. Uvek je bolje da dodate kvalitetniji senf, ali sa njim nemojte preterivati. Dovoljna je jedna kašičica. Naravno, sve lepo promešajte i dodajte je na početku kuvanja.
Priprema:
U tiganju zagrejati pola mere ulja, pa spustiti suvu slaninu, kobasicu i sveže meso da se proprže sa svih strana.
Izvaditi meso pa ulje od pečenja istresti u dublji lonac. Kada se ulje zagrejalo spustiti sav kupus, dodati začine i ostaviti da se kupus proprži. U toku prženja dodati još malo ulja, da se ne bi lepio. Pržiti 20 minuta, a nakon što je upržen, sjediniti ga sa mesom. U glinenu posudu ili lonac ređati, red kupusa, pa red mesa i tako do kraja.
Odozgo treba da je kupus. U toku ređanja dodati lovorov list. Prekriti sve aluminijumskom folijum, pa izbušiti višljuškom nekoliko rupica na foliji. Staviti da se peče sat vremena na 200 stepeni. Posle sat vremena skinuti foliju i vratiti da se dopeče jos 30 minuta.
Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije