Recept za zaboravljenu najlon tortu koju je nekad pravila svaka domaćica u Srbiji: Poslastica koja uvek uspe
Nije bilo rođendana i slavlja, a da na trpezi u Jugoslaviji nije stajala najlon torta
Objavljeno: 23.11.2024. 10:31h
Autor:
Autor:
Sastojci:
Kora
- 7 belanaca
- 16 kašika šećera
- 1 kašika limunovog soka
Fil
- 1 l mleka
- 16 kašika šećera
- 7 žumanaca
- 1 puding sa ukusom vanile
- 5 kašika brašna
- 3 kašike gustina
- 1 margarin
- 1 kesica šlag pene
- 10 krem bananica
- 200 gr čokolade
- Za ukrašavanje
- 2 kesice šlag pene
- malo kisele vode
Priprema:
Kora
Umutiti 7 belanaca sa 16 kašika šećera i kašikom limunovog soka. Peći 45 minuta na 150 stepeni.
Fil
Staviti 700ml mleka da provri sa 16 kašika šećera. U 300ml hladnog mleka umešati žumanca, puding, brašno, gustin pa sipati u vrelo mleko i skuvati kašicu.
Umutiti margarin razmekšan na sobnoj temperaturi. Umutiti 1 šlag sa kiselom vodom. Kad se kašica ohladi sjediniti je sa margarinom i šlagom. Smesu podeliti na dva dela.
Fil 1
U prvu polovinu dodati 200 gr otopljene čokolade.
Fil 2
U drugu polovinu dodati seckane krem banane.
Filovati: kora, fil 1, fil 2, šlag.
( Lana Vidović )