Recept za zaboravljenu najlon tortu koju je nekad pravila svaka domaćica u Srbiji: Poslastica koja uvek uspe

Nije bilo rođendana i slavlja, a da na trpezi u Jugoslaviji nije stajala najlon torta

Objavljeno: 23.11.2024. 10:31h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Kora

  • 7 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 1 kašika limunovog soka

Fil

  • 1 l mleka
  • 16 kašika šećera
  • 7 žumanaca
  • 1 puding sa ukusom vanile
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike gustina
  • 1 margarin
  • 1 kesica šlag pene
  • 10 krem bananica
  • 200 gr čokolade
  • Za ukrašavanje
  • 2 kesice šlag pene
  • malo kisele vode

Priprema:

Kora

Umutiti 7 belanaca sa 16 kašika šećera i kašikom limunovog soka. Peći 45 minuta na 150 stepeni.

Fil

Staviti 700ml mleka da provri sa 16 kašika šećera. U 300ml hladnog mleka umešati žumanca, puding, brašno, gustin pa sipati u vrelo mleko i skuvati kašicu.

Umutiti margarin razmekšan na sobnoj temperaturi. Umutiti 1 šlag sa kiselom vodom. Kad se kašica ohladi sjediniti je sa margarinom i šlagom. Smesu podeliti na dva dela.

Fil 1

U prvu polovinu dodati 200 gr otopljene čokolade.

Fil 2

U drugu polovinu dodati seckane krem banane.

Filovati: kora, fil 1, fil 2, šlag.