Koji je najbolji način pripreme jaja? Ovo je najveća greška koju možete napraviti, a uz 1 dodatak postaju oaza zdravlja

Mnogi svakog jutra prave kobnu grešku kada spremaju doručak koja ih može skupo koštati

Objavljeno: 07.11.2024. 07:30h
Foto: Shutterstock

Jaja su namirnica koja se najčešće koristi u svakom domaćinstvu. Važna su za pripremu mnogih jela, ali su i nezaobilazna kao doručak ili večera.

A pored toga kako ih pripremate, veoma je važno i s čim jedete jaja, a mnogi upravo tu prave grešku.

Naime, belanca su neverovatan izvor belančevina, a žumanca su puna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein. Dakle, jaja su zdrava, hranjiva, ali, kako bismo dobili najbolje od jaja, treba da se pripazi na koji ih način se spremaju.

Činjenica je da su neke metode pripreme jaja bolje od drugih, a mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

foto: Profimedia

S druge strane ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke njihove zdravstvene blagodeti. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. A to je nešto što ne želimo, jer je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima.

Ali imajte na umu da ne morate sa izbegavate samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili kao dodatak kišu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira. Korišćenje tih sastojaka može da umanji visoki nutritivni profil jaja.

Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

Kuvanjem na visokim temperaturama oksidira ulje, što podstiče upalu u telu. Stoga treba koristiti ulja koja oksidiraju tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to sprečilo.

Ipak pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa.

foto: Shutterstock

A jaja koja se kuvaju na tvrdo ili poširaju, način su da ih pripremite bez potrebe za dodatnom masnoćom, što ih čini znatno zdravijom opcijom.

Ali osim toga kako ih kuvate, važno je i s čim jedete jaja.

Stoga poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka.

Stil / Blic žena

Recept za mućkalicu iz najnovije epizode Komšiluka:

Bonus video: