Ovo je jedini ispravan recept za pravu srpsku sarmu: Bolje od ovog ne može

Vreme je da se zavije prva sarmica koja će da nam donese lep miris zime u kuću.

Objavljeno: 22.10.2024. 12:53h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 velika glavica kiselog kupusa
  • 600 grama junećeg mlevenog mesa
  • 3 šolje belog pirinča
  • Glavica belog luka
  • 200 grama suvih rebara
  • 100 grama dimljene slanine

Začini:

  • So,
  • suvi začin,
  • slatka začinska paprika,
  • biber

Dodaci po izboru:

  • crni luk,
  • rendana šargarepa
    foto: Shutterstock

Priprema: Na vreloj masti prodinstajte sitno seckan luk i meso. Izdinsta se mleveno meso, taman da od bledocrvene dobije rozikastosivu boju, što će reći – ne previše, jer će se meso svakako dobro iskuvati. Zatim se doda biber, suvi začin i paprika, još se malo prodinsta i doda se opran pirinač. Nadev se prohladi pa se filuje sarma koja se slaže zajedno sa suvim rebrima i slaninom i kuva na tihoj vatri što duže. Pošto pirinač upija vodu, treba da se doda mlaka voda nekoliko puta tokom kuvanja kako sarma ne bi prigorela. Sarme se jedu uz prilog od kiselog mleka.