Evo zašto žene 40+ u menopauzi ne mogu da smršaju: Zbog 2 navike masovno greše, a ključ se sve vreme krije u 1 obroku

Žene u menopauzi teže mršave zbog dve loše navike. Korigujte ih kako biste uspeli da krenete u proces gradnje idealnog izgleda.

Objavljeno: 20.10.2024. 20:05h 22:11h
Foto: Shutterstock

Konzumiranjem pogrešne hrane žene mogu često izazvati poremećaj hormonske ravnoteže.

Kontrolisano mršavljenje čini se kao izazov u svim fazama života, ali hormonska neravnoteža tokom menopauze dodatno komplikuje stvari, piše "GB njuz", a prenosi "Najžena".

Nutricionistkinja Sara Lavuk nedavno je na svom Tiktok kanalu upozorila žene na "dva najgora doručka koja mogu jesti tokom menopauze".

foto: Shutterstock

"Ja sam nutricionistkinja koja pomaže ženama iznad 40 da izgledaju i osećaju se najbolje što mogu dok prolaze kroz proces starenja, a posebno tokom menopauze", rekla je svojim pratiocima.

Prva najgora greška koju žene mogu napraviti kada doručkuju, prema rečima ove stručnjakinje, je ta da ne jedu ništa, već samo popiju crnu kafu. "Toliko žena to čini jer pokušavaju jesti manje i povremeno postiti kako bi uneli manje kalorija u organizam," objasnila je Sara Lavuk.

"Nemam apsolutno ništa protiv povremenog posta, verujem da u nekim slučajevima to može biti dobro, ali u određenim fazama života treba biti malo oprezniji ako se odlučite za ovaj način ishrane. Kada prolazite kroz perimenopauzu i vaši hormoni 'polude', vaše telo će verovatno biti pod većim stresom. Ako povrh toga još uvek postite, možete dodatno opteretiti svoje telo. U stvari, najbolji način da postite, ako to već nameravate učiniti, je da zapravo ranije večerate, ali da uvek doručkujete ujutru,” dodala je Lavuk.

Ako odmah ujutro popijete kafu na prazan stomak, to će izazvati nagli porast kortizola, što može poremetiti hormonsku ravnotežu.

“A hormonska neravnoteža će uzrokovati nakupljanje više sala na stomaku,” objasnila je.

Drugi najgori doručak koji žene jedu tokom menopauze, prema Lavuk, je "slatka mala činijica žitarica ili granole s bobičastim voćem uz malo mleka".

Iako ima malo masti i puno vlakana, postoje bolji izvori vlakana od običnih žitarica, upozorava stručnjakinja.

foto: Shutterstock

"Gde su vam proteini? Gde su zdrave masti? Za vas će biti mnogo bolje ako dan započnete kvalitetnim proteinima i zdravim mastima, umesto samo ugljenim hidratima," rekla je Lavuk.

Dokazi ukazuju na to da nedostatak proteina doprinosi debljanju tokom menopauze, budući da se potreba tela za proteinima prirodno povećava u to vreme. Štaviše, disbalans hormona često dovodi do pojačane gladi — koja se samo pogoršava kada se proteini isključe iz ishrane.

Hranljive namirnice ključne su za održavanje sitosti i zadovoljstva tela, dok istovremeno pomažu u ubrzavanju metabolizma.

Izbacivanje proteina takođe značajno povećava rizik od gubitka mišićne mase, što je bitno za produžavanje zdravstvenog veka kako starimo.

Bonus video: