Za ovih 8 namirnica ljudi veruju da su čisto zdravlje: A ustvari ih treba zaobilaziti u širokom luku

Ove namirnice reklamiraju se kao zdrave, a pune su nezdravih sastojaka i treba ih izbegavati

Objavljeno: 10.10.2024. 12:57h
Foto: Shutterstock

Danas su rafovi prepuni "zdravih namirnica" ili barem onih koje se tako reklamiraju, prema tome jako je teško razlikovati one koje su doista zdrave od onih čiji proizvođači koriste marketinške trikove kako bi prikrili sumnjive sastojke.

Procesuirane namirnice, one koje su značajno promijenjene iz svog prirodnog stanja dodavanjem različitih supstanci, poput šećera, soli, masti i veštačkih boja ili konzervansa, spadaju među najgoru hranu koju možete uneti u svoj organizam. Stručnjaci su za BestLife otkrili koje proizvode biste trebali izbegavati u širokom luku.

foto: Profimedia

1. Čips od povrća:

Roditelji često deci nude povrtni čips umesto 'pravog', no stručnjaci tvrde kako je većina takvih girckalica zapravo nezdrava. Većina sadrži vrlo malo stvarnog povrća. Pritom su često pržene te samim time pune kalorija i masti, ali i soli. Proces obrade uklanja većinu vlakana i hranjivih sastojaka koje biste dobili konzumiranjem svežeg povrća. Ako tražite zdraviju alternativu čipsu, stručnjaci preporučuju domaći pečeni čips od povrća ili jednostavno uživanje u svežem povrću s humusom.

foto: Profimedia

2. Proteinske pločice:

Ako vam je cilj ostati zdrav, onda preskočite policu s proteinskim pločicama koje zdravstveni stručnjaci ubrajaju među visoko prerađene proizvode koji su bliži slatkišima s dodanim proteinima. Mnoge pločice sadrže jednako šećera kao i klasični slatkiši, a neke i veštačke zaslađivače, koji kod osetljivih osoba mogu izazvati probavne tegobe. Proteini u njima često su nižeg kvaliteta od proteina iz celovite hrane. Mnogi brendovi koriste nezdrave masti i konzervanse kako bi pločicama produžili rok trajanja.

foto: Shutterstock

3. Instant ovsena kaša:

Ovsena kaša može biti zdrava i pomaže u snižavanju rizika od kardiovaskularnih bolesti i stabilizaciji šećera u krvi. Međutim, aromatizovane instant ovsene kaše često spadaju u visoko procesuirane namirnice. Mnoge sadrže velike količine nezdravih dodanih šećera, dodatak veštačkih ukusa, boja i konzervansa. Sadržaj natrijuma takođe može biti iznenađujuće visok u nekim od njih.

foto: Shutterstock

4. Pahuljice:

Još jedan proizvod koji se često reklamira kao zdrav zapravo je procesuirana hrana niske vrednosti. Iako u osnovi sadrže određene žitarice, najčešće su pune šećera od šećerne trske ili kukuruznog sirupa, koji zna dostići i 11 grama po porciji. Takođe, neke pahuljice sadrže veštačke boje i konzervanse.

foto: Shutterstock

5. Bezglutenske grickalice:

Važno je razumeti da oznaka 'bez glutena' ne znači automatski da je nešto zdravo, upozoravaju stručnjaci. Mnogi bezglutenski proizvodi su visoko obrađeni i sadrže rafinisane skrobove, koji su siromašni hranjivim sastijcima i bogati jednostavnim ugljenim hidratima. Osim toga, sadrže niski udio vlakana, a bogati su šećerima i nezdravim mastima koji im se dodaju za bolji ukus i teksturu. Srećom, postoji niz prirodnih bezglutenskih celovitih namirnica, poput voća, povrća, kinoje i integralnog pirinča.

foto: Shutterstock

6. Voćni sok:

Iako su celi plodovi nesumnjivo zdravi, voćni sokovi mogu biti problematični iz nekoliko razloga. Proces ceđenja uklanja korisna vlakna koja pomažu usporiti apsorpciju šećera, ostavljajući koncentrirani izvor voćnih šećera. Nutricionisti napominju da čaša soka često sadrži šećere iz nekoliko voćki, bez vlakana koja doprinose osećaju sitosti. Brza apsorpcija tih šećera može dovesti do skokova nivoa šećera u krvi, što je posebno opasno za osobe s dijabetesom.

foto: Shutterstock

7. Konzervirano voće:

Još jedan način da u organizam unosite voće, a da zapravo ne iskoristite njegove prednosti jeste konzumiranje konzerviranog voća, kažu stručnjaci. Takvi su proizvodi često natopljeni visokofruktoznim kukuruznim sirupom, ili još gore, veštačkim zaslađivačima.

foto: Thinkstock

8. Hleb:

Polica s hlebom u prodavnici može biti vrlo zbunjujuća. Postoje prerađeni hlebovi i visoko procesuirani hlebovi, a između njih je velika razlika, kaže struka. Posebno pripazite na sastojke poput obogaćenog pšeničnog brašna, regulatora kiselosti, sojinog lecitina i 'prirodnih ukusa' — svi oni ukazuju na visoko obrađeni proizvod. Umesto toga, trebali biste birati proizvode s prepoznatljivim sastojcima.

Stil / večernji.hr

Bonus video: