Ovih 9 namirnica oporavljaju želudac, dok ga ove namirnice najviše iritiraju: Stručnjaci savetuju male i česte obroke

Hrana nam obezbeđuje neophodne hranljive materije, daje nam energiju i čak može da nam pomogne da se odbranimo od bolesti

Objavljeno: 01.10.2024. 14:59h
Foto: Shutterstock

Stručnjaci savetuju da se prema svom telu ponašamo kao prema Ferariju – da bi dobro funkcionisalo treba mu obezbediti najbolje gorivo, a ne ono koje izaziva probleme. Prema tome ukoliko imate želudačnih problema stručnjaci savetuju male i česte obroke odabranih namirnica.

Način ishrane je od ključnog značaja za zdravlje sistema organa za varenje, a ovih 9 namirnica vam mogu pomoći kod stomačnih tegoba.

1. Kefir

Ovaj napitak od fermentisanog mleka bogat je probioticima koji mogu pomoći u balansiranju mikrobioma creva. Takođe se pokazalo da kefir podržava zdravlje imunološkog sistema i bori se protiv virusnih infekcija.

foto: Shutterstock

2. Šargarepa

Kuvana šargarepa je odličan način da poboljšate ishranu i ukus kada je vaš meni ograničen. Kuvanje povrća poput šargarepe ili spanaća olakšava varenje, a odlično je kada se doda u kajganu ili domaću supu.

3. Pirinač

Pošto ima malo vlakana, beli pirinač je lako svarljiv, a njegov sadržaj skroba može pomoći kod dijareje.

4. Piletina

Čak i kada se osećate loše, dobro je da u organizam unesete bar malo proteina, pa bi najbolji izbor bili piletina ili riba, koje se lakše svare i spremaju od crvenog mesa.

5. Banane

Banane su odlične ako imate stomačne tegobe jer su lako svarljive i ne iritiraju stomak i gornji deo digestivnog trakta. Voće bogato vlaknima, kao što su banane, ne samo da pomaže u oporavku od dijareje, već i visok nivo vitamina B6 smanjuje nadimanje uzrokovano zadržavanjem tečnosti u telu, a magnezijum pomaže u opuštanju mišića.

foto: Shutterstock

6. Jaja

Izvori proteina sa visokim sadržajem masti kao što su prerađeno ili crveno meso i pržena hrana mogu izazvati refluks – posebno ako konzumirate velike količine ove hrane kasno uveče. Jaja su lakša za varenje alternativa i lak način da zadovoljite svoje potrebe za proteinima bez mogućnosti prejedanja.

7. Paradajz

Prebiotičke namirnice poput voća i povrća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semena mogu pomoći dobrim crevnim bakterijama u vašem gastrointestinalnom traktu. Probiotici jačaju imunitet creva i sprečavaju upale, dijareju i druge gastrointestinalne probleme. Zato je najbolje da u kući uvek imate dovoljno paradajza, luka i špargli.

8. Voda

Problemi sa stomakom su često uzrokovani konstipacijom, a čest uzrok zatvora je dehidracija. Stoga, konzumacija nezaslađenih čajeva, gazirane vode i nekih gaziranih pića može pomoći u rešavanju problema opstipacije. Kada je reč o količini vode koju svako od nas treba da konzumira, preporuka je 8 čaša dnevno.

foto: Shutterstock

9. Kafa

Ako znate da su vam stomačne tegobe uzrokovane zatvorom, lekari preporučuju da popijete šoljicu kafe ujutru, jer istraživanja su pokazala da kofein i antioksidansi koji se nalaze u kafi mogu pomoći vašem želucu i crevima da pravilno funkcionišu. . Međutim, ako imate problema sa želudačnom kiselinom, kafa može izazvati refluks i mučninu, pa je najbolje da je izbegavate.

Sa druge strane, ovih 10 namirnica ubedljivo najviše iritiraju želudac i smatraju se najgorim za stomak, izazivaju nadimanje i otežavaju varenje:

1. Pržena hrana

Pržena hrana sadrži mnogo masti i može da izazove dijareju. Bogati umaci, masni komadi mesa, namazi od putera i kajmak takođe mogu da izazovu probleme. Stručnjaci preporučuju da se pržena hrana zameni pečenom i laganim sosevima, koji sadrže povrće umesto putera ili kajmaka.

foto: Shutterstock

2. Citrusi

Budući da su bogati vlaknima i kiseli su, nekim ljudima citrusi mogu da iritiraju želudac. Izbegavajte pomorandže, grejpfrut i drugo citrusno voće ako imate problema sa stomakom.

3. Veštački šećer

Ukoliko koristet previše žvakaćih guma bez šećera, napravljene sa sorbitolom, možete da dobijete grčeve i dijareju. Hrana napravljena sa ovim veštačkim zaslađivačem može izazvati te probleme. Američka Uprava za hranu i lekove FDA upozorava da možete da dobijete dijareju ako jedete 50 ili više grama sorbitola dnevno, iako čak i mnogo manje količine navodno izazivaju probleme nekim ljudima.

4. Previše vlakana

Hrana bogata zdravim ugljenim hidratima, poput integralnih žitarica i povrća, dobra je za varenje. Ali, ako počnete da ih jedete mnogo, vaš probavni sistem može da ima problema sa prilagođavanjem. Rezultat toga su gasovi i nadimanje. Zato postepeno povećavajte količinu vlakana koju jedete.

foto: Shutterstock

5. Pasulj

Pasulj je prepun zdravih proteina i vlakana, ali takođe sadrži i teško svarljive šećere koji izazivaju gasove i grčeve, a naše telo nema enzime koji bi mogli da ih razgrade. Zato taj posao preuzimaju bakterije u našim crevima, ispuštajući pti tome gasove. Zbog toga se savetuje da se pasulj potopi u vodu najmanje 4 sata pre kuvanja kako bi se oslobodio nekih problematičnih šećera.

6. Kupus i njegovi „rođaci“

Povrće iz porodice krstašica, poput brokolija i kupusa, sadrži iste šećere kao i pasulj zbog kojih se u želucu staraju gasovi. Ovo povrće takođe je bogato vlaknima što ga može učiniti teškim za varenje. Ove namirnice mnogo lakše je svariti ako se jedu sirove, nego kuvane, pa umesto da kuvate sladak kupus, pojedite salatu od svežeg kupusa.

7. Fruktoza

Hrana zaslađena fruktozom, kao što su gazirani napici, slatkiši, voćni sokovi, peciva… nekim ljudima uopšte ne prija jer je teško vare, što može da uzrokuje dijareju, nadimanje i grčeve.

foto: Shutterstock

8. Začinjena hrana

Neki ljudi dobiju probavne smetnje ili žgaravicu nakon što pojedu začinjenu hranu, posebno kada je u pitanju obilan obrok. Studije pokazuju da ljuti sastojak čili papričica, nazvan kapsaicin, može da bude glavni krivac za ove probleme.

9. Mlečni proizvodi

Ukoliko primetite da mlečni proizvodi izazivaju dijareju, nadimanje i gasove nakon konzumacije, možda je u pitanju netolerancija na laktozu. To znači da nemate enzim koji vari šećer u mleku i drugim oblicima mlečnih proizvoda. Lekari preporučuju izbegavanje takve hrane ili korišćenje pilule koja sadrži enzim koji nedostaje.

10. Pepermint

Ova rashlađujuća namirnica može da opusti mišiće na vrhu stomaka, što uzrokuje da se hrana vrati u jednjak. A ako se to dešava često žgaravica je sledeći problem koji sledi. Slično se dešava i usled konzumacije čokolade ili kafe. Stručnjaci kažu da je moguće smanjiti pritisak koji gura hranu nazad iz želuca u jednjak ako čovek skine višak kilograma, jede manje porcije i ne leži nakon jela.

Stil / Story.hr/ eklinika

Bonus video: