Pogrešan način konzumiranja voća štetio je mom zdravlju: Insulinska rezistencija je napredovala, a kilogrami se gomilali

Od početka saznanja za dijagnozu insulinske rezistencije, od doktorke sam dobila savete zlata vredne

Objavljeno: 03.09.2024. 11:24h 11:41h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kada sam saznala da imam insulinsku rezistenciju, bilo mi je jasno da ću morati da unesem značajne promene u svoj način ishrane. Prvi korak je bio da se posavetujem sa svojom doktorkom, koja mi je detaljno objasnila šta je neophodno da izbegavam i šta treba da uključim u svoju ishranu.

Jedna od ključnih stvari na koje me je doktorka upozorila bila je izbegavanje voća koje ima visok glikemijski indeks.

foto: Shutterstock

Posebno mi je naglasila da banane, grožđe i šljive, iako su zdrave, nisu dobar izbor za mene zbog njihovog uticaja na nivo šećera u krvi. Visok glikemijski indeks znači da ovo voće može brzo podići nivo šećera u krvi, što je posebno problematično za osobe sa insulinskom rezistencijom.

Pored toga, dala mi je jedan savet koji smatram neprocenjivim – da obavezno jedem određeno voće sa korom. Objavila mi je da u toku dana mogu da pojedem čak i do tri jabuke, ali samo pod uslovom da ih jedem sa korom. U kori jabuke, objasnila je, nalaze se dragocena dijetna vlakna koja pomažu u usporavanju oslobađanja šećera iz voća, čime se izbegava nagli skok nivoa šećera u krvi. To nije važno samo za jabuke, već i za kruške i breskve, koje takođe treba jesti zajedno sa korom.

foto: Shutterstock

Takođe, kiselo voće je mnogo sigurniji izbor za osobe sa insulinskom rezistencijom. Voće poput limuna, limete, ribizle, i brusnice neće dovesti do naglog skoka šećera u krvi, pa ni posledičnog skoka insulina. Ipak, čak i sa kiselim voćem, savetovano mi je da ne preterujem i da ograničim unos na oko 300 grama dnevno.

Ovaj pristup mi je pomogao da bolje razumem kako da održim stabilan nivo šećera u krvi kroz pravilnu ishranu, a pritom i dalje uživam u svežem voću. Promene su bile izazovne, ali znajući da na taj način kontrolišem svoje zdravlje, postalo mi je lakše da se pridržavam saveta koje sam dobila.