Doručak za oporavak jetre i jačanje tela: Dovoljno je da ga jedete 2 puta nedeljno

Ukoliko se budite umorni i osećate se stalno iscrpljeno, možda je vreme da povedete računa o tome šta jedete

Objavljeno: 09.08.2024. 07:31h 07:37h
Autor:
Doručak za oporavak jetre, Foto: Shutterstock

Da jetra ne radi kako treba, najbolje ćete primetiti ako osećate hronični umor, lošeg ste zdravlja, u ustima često osećate gorak i metalni ukus, imate žuti premaz na jeziku...

Ako se stalno prejedate ili jedete nezdravu hranu, pušite i pijete alkohol, uzimate jake lekove, moguće je da ćete svoju jetru izložiti dodatnom naporu.

Stručnjaci su sigurni da se jetra može oporaviti ako svaki dan za doručak jedete kašu. Međutim, ukoliko ne volite baš zdrave navike - dovoljno je da 2 puta nedeljno doručkujete ovo.

foto: Shutterstock

Recept za kašu koja popravlja zdravlje jetre:

  • Ovseno brašno - 1 čaša. Ovas blokira apsorpciju štetnih materija, ubrzava eliminaciju toksina. Olakšava proces varenja. Obezbeđuje telu potrebnu energiju.
  • Bundeva (očišćena i isečena na kockice) - 20 do 40 grama. Obnavlja ćelijske strukture jetre, podmlađuje. Pomaže u čišćenju svih organa. Jedenje sirove bundeve na prazan stomak poboljšava funkciju želuca i probavnog trakta.
  • Suvo grožđe - pola šake (dobro opranih i razdvojenih). Optimizuje funkciju jeter, pomaže pri obnavljanju ćelije.
  • Bademi - po želji. Normalizuju jetru.

Priprema: Sve sastojke stavite u malu šerpicu. Dodajte vodu ili mleko, pa pustite da provri. Možete dodati i malo soli. Kada provri, sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da malo odstoji.

Preporuka je da se ova kaša kuva najmanje 2 do 3 puta nedeljno. Brzo se apsorbuje. Daje lakoću, energiju i uklanja neprijatan plak sa jezika.