"Za mene je privilegija biti ružna": Viralna diskusija na društvenim mrežama otkrila pravi poraz društva

Viralna diskusije koja se povela na društvenoj mreži Tiktok, dala je pravi uvid u realno stanje društva.

Objavljeno: 30.07.2024. 12:12h
Foto: Printskrin@sarahs.tok/TikTok

Nedavno se na društvenoj mreži Tiktok, povela viralna diskusija gde žene koje sebe smatraju ružnim, imaju privilegiju jer time odvraćaju neželjene muške poglede, zadirkivanja i dodirivanja.

"Kada kažem da imam "privilegiju ružnih", ne znači da mislim da sam ružna osoba", objasnila je jedna kretorka sadržaja na Tiktoku po imenu Sara.

"Ono što mislim pod time je da me muškarci generalno ne smatraju privlačnom. Uglavnom, muškarci misle da sam ružna i ostavljaju me na miru, a za mene je to privilegija", istakla je Sara.

Ona je, zajedno sa koleginicama tiktokerkama u komentarima na snimku, pohvalila ovu sposobnost da budu "nevidljive" kako bi se osećale "udobno" i "bezbedno" u svetu u kome su neželjeni muški pogledi, komentari, dodiri stalni.

"Ugojila sam se nakon što sam rodila sina, zbog čega su me muškarci ignorisali, i bila sam tako nemotivisana da smršam jer je bilo tako lepo. Neprestano sam bila maltretirana ranije i nisam mogla da izbegnem to nikako(do sada)", istakla je jedna devojka.

"Ugojila sam se dosta nakon što sam dobila dvoje dece. Nema muškaraca koji me prate na parkingu, nema (neželjenih)poziva itd., tako da nisam želela da pokušam da vratim svoje telo, jer iskreno, ne želim to", istakla je druga devojka u komentarima videa.

Sara u videu objašnjava svoj problem i "privilegiju" foto: Printskrin@sarahs.tok/TikTok

Takozvani blagoslov je suprotan prokletstvu "privilegije lepih", koje trpe neke žene koje kažu da se osećaju objektivizovano od strane muškaraca i da ih druge žene mrze uprkos pogodnostima koje lep izgled može da ponudi.

Ali "privilegija ružnih" navodno ima svoje prednosti van objektivizacije.

Pravi poraz ovog društva jeste to što neke žene zbog muškog zadirkivanja, dobacivanja, čak i neželjenog dodirivanja, ne žele da se ulepšavaju, budu ono što žele i istaknu se u maniru koji im odgovara, jer bi to stvorilo sve navedene strahove.

Iako su žene stekle svoja prava krvavo i to tek prošlog veka, najviše zahvaljujući Drugom feminističkom talasu, koja se nažalost stalno dovode u pitanje, njihova svakodnevna borba sa ovakvim slučajevima još uvek traje.

To što neko izgleda lepo, ljupko ili zgodno, ne znači da vaš komentar treba da se nađe na toj listi.