Najsočniji čokoladni kolač s višnjama, pravi se za 10 minuta: Topi se u ustima koliko je kremast, a neverovatno osvežava
Objavljeno: 24.07.2024. 12:59h
14:17h
Izvor: Ivana Bogićević
Izvor: Ivana Bogićević
Sastojci:
- biskvit
- 3 jaja
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike ulja
- 6 kašika brašna
- 1 kašika kakao praha
- 1/2 praška za pecivo
- 200g oceđenih višanja
Za preliv:
- 100 ml soka višanja
- 1 kašika šećera
- ekstrat ruma po želji
Fil:
- 350 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuvanje
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Jaja, šećer i vanil šećer dobro umutite, potom dodajte 2 kašike ulje i nastavite da mutite smesu mikserom. Potom sipajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa zatim opet sve sjedinite.
Obložite pleh pek papirom i sipajte smesu, a onda odozgo poređajte višnje. Peći oko 20 minuta na 180 stepeni.
Za to vreme u sok od višanja dodajte 1 kašiku šećera i ekstrakt ruma po želji, pa promeštajte.
Ispečeni kolač izbockajte čačkalicom i prelijte sokom.
Umutite slatku pavlaku i sjedinite je sa rastopljenom čokoladom, te dobijenim filom premažite poslasticu.
Nakon toga napravite glazuru i prelijte slatkiš, pa ostavite da se ohladi u frižideru, najbolje preko noći.