5 NAJBOLJIH DOMAĆIH JELA NA KAŠIKU ZA 5 DANA U NEDELJI: Zdravi obroci za čitavu porodicu

Donosimo vam 5 najboljih domaćih jela za 5 dana u nedelji.

Objavljeno: 03.03.2024. 13:36h
Foto: Foto: Stil

1. Grašak

foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g graška
  • 500 g svinjskog mesa (može i piletina)
  • 1 crni luk
  • 1 prazilk (po želji)
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 3 čena belog luka
  • 1 kesica instant krem čorbe od graška
  • suvi biljni začin, biber
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • malo mirođije
  • 2 kašike kečapa
  • 1 kasicica suvog vlašca (po želji)

Priprema: Luk i praziluk propržiti na ulju i poslozi, pa dodati meso iseckano na kockice. Začiniti sa suvim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Ako želite možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac. Kada se meso malo upržilo, dodajte sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Promešajte, pa dodajte grašak i opet promešajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte sa vodom. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri. Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuvajte nekih 30-45 minuta (procenite sami).

2. Pileći paprikaš

foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 veća bataka ili karabataka
  • 1 kg krompira
  • 1 dl ulja
  • 1 veća šargarepa
  • 1 dl soka paradajza
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 kašičica aleve paprika
  • 2 kašike brašna
  • mleveni biber
  • peršunov list
  • so

Priprema: Na ulju propržite posoljene batake ili karabatake.

U šerpi u kojoj ćete kuvati paprikaš takođe na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk, pa kad se zacakli dodati na kolutove isečenu šargarenu, posolite po ukusu, sipajte pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode. Kada je sve upola kuvano dodajte sok od paradajza, očišćen i na kocke isečen krompir, iseckano gotovo meso. Obavezno sipajte i ulje u kom se pržila piletina, daće poseban šmek jelu. Sipajte pola litra vode i sve zajedno kuvajte dok ne bude gotovo.

Pred sam kraj napravite zapršku od malo ulja, brašna i aleve paprike i kuvajte još dvadesetak minuta uz povremeno mešanje. U slučaju da ne želite da dodajte zapršku, a želite gušću teksturu, možete u 1 dl hladne vode umešati kašiku brašna i to postepeno dodavati jelu uz stalno mešanje. Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.

3. Riblja čorba

foto: Profimedia

Sastojci:

  • 2 vrste ribe

Za marinadu:

  • 1 limun
  • 2,3 čena belog luka
  • malo začina

Ostalo:

  • 1 paprika babura
  • 1 koren celera
  • persun
  • 1 crveni luk
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje ili suncokretovo (sta preferirate)
  • so, biber, suva začinska paprika
  • 1 limun
  • 1 šolja pasiranog paradajza (najbolje domaceg)
  • 1 šolja belog vina

Priprema: U očišćenu ribu stavite malo belog luka, začina i limuna. Sve to ostavite da odstoji. Prodinstajte luk i šargarepu pa izblendajte tu smesu i stavite u vodu. Dodajte i papriku i začine i sve kuvajte. Dodajte i ribu pa kuvajte sve oko sat vremena. Izvadite kuvanu ribu i odvojite meso od kostiju. Sadržaj čorbice još jednom sameljite štapnim mikserom, a ribu vratite u čorbu i poslužite toplu.

4. Sočivo

foto: Printscreen/youtube/bakina kuhinjka

Sastojci:

  • pola kilograma sočiva
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 1 šargarepa, srednje veličine
  • so, biber
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašika brašna
  • suvi biljni začin po ukusu
  • ulje po potrebi (za zapršku)
  • Kobasica

Priprema:

Stavite sočivo da provri, pa ostavite da se kuva oko 10-15 minuta.

Propržiti u šerpi luk i šargarepu, pa dodati isečenu kobasicu i proceđeno sočivo u kuvati oko 20 minuta. Dodajte so i biber, dobro promešajte.

Kad bude gotov, na malo zagrejanog ulja sipajte kašiku brašna i kašičicu mlevene paprike i promešajte da se zgusne. Kutlačom sipajte u zapršku malo po malo vode iz šerpe sa sočivom, pa promešajte i sve zajedno sipajte sa zaprškom nazad u šerpu.

Ostavite da vri oko pet minuta.

5. Gulaš

foto: printscreen/youtube/Kuhinja za 10

Sastojci:

Začinski buket:

  • stabljika peršuna
  • 1 lovorov list
  • stabljika celera
  • 3 zrna bibera
  • 3 grančice majčine dušice

Ostalo:

  • 680 g teletine
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 šargarepe
  • limunov sok
  • so
  • mleveni biber
  • 85 g maslaca
  • 230 g šampinjona
  • 2 kašike brašna
  • 1 žumance
  • 2 kašike pavlake
  • peršunov list

Priprema:

Iseći teletinu na kocke. Luk oljuštite i krupno naseckajte. Šargarepe isecite na komadiće, a pečurke načetvrtine. Stavite teletinu, luk, šargarepe, limunov sok i začinski buket u lonac, pa sve potpuno prelijte vodom. Posolite i pobiberite. Pustite da lagano vri 1 sat. U tiganju, na vatri srednje jačine, otopite 25 g maslaca. Dodajte luk i pržite ga, povremeno mešajući, dok ne postane zlatne boje. Dodajte još 25 g maslaca i pečurke. Pržite, povremeno mešajući, oko 5 minuta.

Ocedite tečnost od teletine i sačuvajte 6 dl. Dodajte meso i povrće pečurkama i luku, pa odložite na toplo. U velikom tiganju otopite preostali maslac. Uspite brašno i dinstajte ga, stalno mešajući, oko minut. Sklonite tiganj s vatre i postupno umešajte sačuvanu tekućinu. Vratite tiganj na vatru i mešajte umak dok ne uvrije i zgusne se. Sklonite tiganj s vatre i ostavite da se malo ohladi. U činiji umešajte žumanac i pavlaku, pa mešavinu lagano umešajte u umak. Dodajte meso i povrće pa prokuvajte 5 minuta, a da ne zavre. Začinite, ukrasite peršunom i poslužite

Bonus video: