3 RECEPTA ZA NAJVAZDUŠASTIJE KIFLICE: Mogu biti slatke ili slane, tope se u ustima, a danima su MEKANE

Donosimo vam 3 najbolja recepta za kiflice, koje se tope u ustima.

Objavljeno: 27.11.2023. 18:11h
Foto: Printscreen Youtube / Pekar Pekarica

PAMUK KIFLICE

foto: Printscreen Youtube - Uradi Sama- Ideje za kreativce

Sastojci za testo:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 700 ml mleka
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 40 g svežeg kvasca (1 kocka)
  • 1 kašika šećera

Za premaz:

  • 1 zumance
  • 1 kašika mleka
  • 2 kašike susama

Primrema:

  • Kvasac i šećer pomešajte s 200 ml toplog mleka, pa ostavite desetak minuta da se zapeni.
  • U glatko brašno koje ste sipali u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, mleko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamesite testo i dodajte malo brašna, ako je potrebno, ali nikako ne previše. Ostavite ga oko 45 minuta na toplom mestu da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
  • Razvaljajte testo na oko centimetar debljine i isecite trouglove koje ćete zarolati u kiflice. Kad ih oblikujete, stavite ih razmaknute na pleh za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Upalite rernu da se zagreje na oko 200 stepeni.
  • Pomešajte žumance sa je mlekom i premažite nadošle kiflice i pospita suspam odogzo. Vreme pečenja zavisi od veličine kiflice, a za one veličine dlana dovoljno je oko 25 minuta.

KIFLICE BEZ KVASCA

foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 500 g margarina
  • 120 ml vode
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

  • Pomešajte prosejano brašno, margarin sobne temperature ili otopljen, sirće i vodu. Zamesite glatko testo i zamotajte ga u prozirnu foliju pa ostavite u frižideru najmanje 12 sati, najbolje preko noći. Testo podelite na dva dela i razvucite u krug i izrežite na trokute.
  • Na širi deo možete staviti nadev po želji i zarolajte. Uvaljajte kiflice u šećer i posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta.

KIFLICE OD SAMO 3 SASTOJKA

foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Sastojci:

  • 400 g prosejanog brašna
  • 250 g margarina
  • 200 g kisele pavlake

Priprema:

Bonus video: