3 RECEPTA ZA NAJVAZDUŠASTIJE KIFLICE: Mogu biti slatke ili slane, tope se u ustima, a danima su MEKANE
Donosimo vam 3 najbolja recepta za kiflice, koje se tope u ustima.
Objavljeno: 27.11.2023. 18:11h
Izvor: Milka Đukić
Izvor: Milka Đukić
PAMUK KIFLICE
Sastojci za testo:
- 1 kg glatkog brašna
- 700 ml mleka
- 200 ml suncokretovog ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 40 g svežeg kvasca (1 kocka)
- 1 kašika šećera
Za premaz:
- 1 zumance
- 1 kašika mleka
- 2 kašike susama
Primrema:
- Kvasac i šećer pomešajte s 200 ml toplog mleka, pa ostavite desetak minuta da se zapeni.
- U glatko brašno koje ste sipali u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, mleko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamesite testo i dodajte malo brašna, ako je potrebno, ali nikako ne previše. Ostavite ga oko 45 minuta na toplom mestu da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
- Razvaljajte testo na oko centimetar debljine i isecite trouglove koje ćete zarolati u kiflice. Kad ih oblikujete, stavite ih razmaknute na pleh za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Upalite rernu da se zagreje na oko 200 stepeni.
- Pomešajte žumance sa je mlekom i premažite nadošle kiflice i pospita suspam odogzo. Vreme pečenja zavisi od veličine kiflice, a za one veličine dlana dovoljno je oko 25 minuta.
KIFLICE BEZ KVASCA
Sastojci:
- 700 g brašna
- 500 g margarina
- 120 ml vode
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
- Pomešajte prosejano brašno, margarin sobne temperature ili otopljen, sirće i vodu. Zamesite glatko testo i zamotajte ga u prozirnu foliju pa ostavite u frižideru najmanje 12 sati, najbolje preko noći. Testo podelite na dva dela i razvucite u krug i izrežite na trokute.
- Na širi deo možete staviti nadev po želji i zarolajte. Uvaljajte kiflice u šećer i posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta.
KIFLICE OD SAMO 3 SASTOJKA
Sastojci:
- 400 g prosejanog brašna
- 250 g margarina
- 200 g kisele pavlake
Priprema:
- Margarin sobne temperature pomešajte sa kiselom pavlakom, zatim dodajte brašno i sve mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo. Oblikujte ga u kuglu i ostavite pokriveno prozirnom folijom sat-dva u frižideru.
- Zatim ga premestiti na pobrašnjenu podlogu, prerezati na pola i jednu polovinu kuglice razvaljati valjkom za testo u krug. Nakon toga rezati nožem na trokute, puniti po želji, i motati u rolnice.
Bonus video: