Valja znati

5 NAJČEŠĆIH MITOVIA O HRANI: Sve ono što ste čuli o ZDRAVOJ HRANI nije istina

Saznajte da li kuvanjem namirnice gube vitamine, da li je kafa zdrava i koju hranu smemo da podgrevamo

Objavljeno: 28.11.2023. 19:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Saveta o tome koji je najbolji jelovnik za nas ima zaista mnogo, ali neki od njih potiču još iz perioda naših baka, a neki su posledica loše interpretacije. Krajnje je vreme da se razjasni šta je od ovoga tačno, a šta nije.

foto: Shutterstock

1. Sirovo povrće ukusnije od kuvanog

Teorija da su spanać i šargarepa zdraviji ukoliko se jedu sveži - jednostavno nije tačna! Iako oni prilikom kuvanja izgube nešto vitamina, činjenica je da naše telo mnogo bolje apsorbuje vitamine iz kuvanih namirnica. Takođe, sirovo povrće neretko izaziva nadutost.

foto: Profimedia

2. Ne pij vodu nakon povrća

"Nemoj da piješ vodu, sad si jeo jabuke", rečenica je koju smo skoro svi čuli u detinjstvu. Međutim, ovaj savet je preteran. Bolovi mogu da nastanu samo ako voće počne da fermentiše u želucu, a za to su potrebne bakterije koje su ranije u maloj količini postojale u vodi. Danas je kvalitet vode dobar, tako da posle voća slobodno smete da se napijete vode, ako ste žedni.

foto: Shutterstock

3. Bela čokolada

Mnogi veruju da je zdravija od mlečne čokolade jer što sadrži više mleka, ali ni ovo nije tačno. Količina masti i mleka u njima jedva da se razlikuju, a mlečna sadrži i kakao. Najzdravija je crna čokolada, jer od svih sadrži najmanje šećera i najveći procenat kakaoa.

foto: Shuterstock

4. Kafa nije zdrava

Kafa nije nezdrava! Kofein koji sadrži je diuretik, pa posle uživanje u kafi neki moraju u toalet, a na taj način organizam ne gubi više tečnosti. Istraživanja su pokazala da ovaj napitak u određenoj meri štiti od dijabetesa (nezaslađen), povećava koncentraciju i pozitivno deluje kod astme. Naučnici su čak došli do saznanja da starije žene koje dnevno popiju dve do tri šoljice kafe ređe dožive moždani udar.

foto: Shutterstock

5. Pečurke treba odmah pojesti

Pre pronalaska frižidera smatralo da se jelo od pečuraka mora odmah pojesti. Danas nema mesta za to ako ostatak pečuraka odmah stavite u njega. Da ne biste rizikovali, jela od pečuraka čuvajte najviše 24 sata i neposredno pre služenja ih podgrejte da biste ubili moguće bakterije.

Bonus video: