PREDLOG ZA RUČAK: Pasulj na TURSKI NAČIN je jelo koje obožavaju i bogati i siromašni, a pravi se jednostavno i lako
Pasulj je jedno od najzdravijih jela, a spremljen na turski način je i najukusniji obrok
Autor:
Turska ishrana je nama najbliža, a pasulj koji spremaju Turci je veoma sličan našem načinu pripreme, s tim što se razlikuje u jednom sastojku:
Potrebno je:
- 2 šolje belog pasulja (preko noći da odstoji u vodi koju ćete sutra prosuti)
- 4 kašike maslinovog ulja
- 400 grama junećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika paradajz paste
- Pola kašičice bibera
- pola kašičice brašna
- vruća voda
- so, suva začinska paprika
Priprema: Pasulj potopite u vodu, noć pre kuvanja. Sutradan ga procedite i promenite mu vodu da odstoji još malo u novoj vodi. U pretis lonac dodajte maslinovo ulje i sitno seckan crni luk. Dinstajte dok ne postane staklast. Zatim mu dodajte paradajz pasu pa dinstajte još malo. Dodajte sveže juneće meso seckano na kocke. Prodinstajte pa dodajte proceđen pasulj. Sve izmešajte i ostavite da se dinsta otklopljeno oko 5 minuta.
Zatim dodajte so, biber, suvu začinsku papriku i brašno pa sve dinstajte još 5 minuta u otvorenom pretis loncu.
Zatim nalijte vrelu vodu da prekrije pasulj za oko dva prsta iznad smese. Poklopite i kuvajte u pretis loncu na jakoj vatri oko 20 minuta i na slaboj vatri oko 30 minuta.
Poslužite toplo.
Razlike između turskog i srpskog načina pripreme pasulja je ta što oni koriste sveže juneće meso, dok mi najviše kuvamo suvo meso uz pasulj.
Bonus video: