RECEPT ZA ČUVENU HIPOKRATOVU ČORBU STAR 2.500 GODINA: Ukus je izvanredan, a može povoljno da utiče na JAČANJE IMUNITETA

Recept za Hipokratovu čorbu, koja zbog raznog povrća ima neodoljiv ukus, morate da isprobate, jer se sigurno nećete zadržati na jednom tanjiru.

Objavljeno: 02.09.2023. 09:25h
Autor:
Recept za Hipokratovu čorbu, Foto: Shutterstock

Smatra se da je ovu čorbu još pre 2.500 godina izumeo Hipokrat, starogrčki doktor i "otac medicine", prema kojem je i dobila ime. Blagotvorna je za organizam, te može da vam bude od koristi za jačanje imuniteta.

Sastojci:

  • 1 srednji koren celera
  • 1 srednji koren peršuna
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 1 veći praziluk
  • 5 čenova belog luka
  • malo peršunovog lista
  • 600 g paradajza
  • 400 g krompira
  • po želji lovor, žalfija, majčina dušica, šafran, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, ruzmarin (druge začine ne stavljajte u čorbu)
foto: Shutterstock

Priprema:

Operite povrće, isecite ga na kriške ili kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije povrće. Zagrejte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuvate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.

Na samom kraju kuvanja dodajte beli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuvanu čorbu propasirajte.

Konzumirajte jednu porciju čorbe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.