9 NAMIRNICA KOJE PEREMO NA POGREŠAN NAČIN: Ako na isperete dobro hemikalije, one mogu da utiču na vaše zdravlje
Često bakterije ili prašina sa namirnica mogu uticati na naše zdravlje, zbog toga je izuzetno bitno pravilno oprati proizvode.
Autor:
Od izuzetne je važnosti pravilno oprati prehrambene proizvode pre upotrebe. Sigurni smo da većina ljudi to i radi jer hemikalije koje se nalaze na njima često mogu ugroziti zdravlje. Sam proces izgleda krajnje jednostavno, ali obratite pažnju na neke od ovih pojedinosti.
1. Zamrznuto povrće
Zaista olakšava život jer je potrebno samo da ga stavite u tiganj i prokuvate. Međutim, malo ljudi opere smrznute proizvode pre upotrebe, što je potpuno uredu ukoliko ćete ih kuvati na visokoj temperaturi ali kao će njihova termička obrada biti kraća, morate ga dobro oprati baš kao i sveže povrće. Ovo je neophodno zbog prljavštine i bakterija.
2. Pirinač
Sve vrste pirinča treba isprati 3-4 puta pre kuvanja (posebno pirinač dugog zrna.) Glavna opasnost se ne krije u prašini već u skrobu koji pokriva pirinač. To je skrob koji uzrokuje da se pirinač zgrudva i izgleda neukusno. Takođe se preporučuje ispiranje drugih skrobnih žitarica poput zrna kukuruza ili pšenice dok voda ne postane bistra.
3. Morski plodovi
Morate dobro oprati sve morske proizvode čak i ako ih kupujete smrznute jer mogu biti puni peska. U suprotnom, poješćete sav taj „otpad“.
4. Tetrapak i flaše
Preporučuje se da operete pakovanje mleka, jogurta i drugih tečnih proizvoda pre otvaranja. Hiljade kupaca dodiruju ove pakete, podižu ih i čitaju informacije na etiketama. Čim otvorimo bocu, bakterije ljudi koji su prethodno rukovali kontejnerom mogu lako da uđu unutra.
5. Riba
Ne morate da perete sirovu ribu osim ako je nećete jesti takvu. Visoke temperature ubijaju sve bakterije, a ako isperete sirovu ribu, postoji rizik od širenja bakterija po vašoj kuhinji. Imajte na umu da nakon sečenja treba da operete ruke, dasku za sečenje i nož.
6. Lisnato povrće
Bez obzira koja je vrsta kupusa, morate ga dobro oprati. Ukoliko na primer kuvate karfiol, morate ga razdvojit na komade i dobro oprati. Ako želite da spremate crveni ili beli kupus, morate ukloniti gornja 2 sloja jer mogu sakriti prljavštinu i prašinu. Da biste se rešili buba i bakterija, stavite kupus u sudoperu napunjenu vodom, dodajte malo sirćeta i ostavite nekoliko minuta. Zatim isperite kupus čistom vodom.
7. Limenke
Konzervirana pića su korisna tokom vrelih letnjih dana jer limenka čuva vaš napitak hladnim i čini ga još ukusnijim. Međutim savetujemo da ne pijete iz nje a da je prethodno niste oprali ili barem obrisali vrh. Znate da sve limenke obično putuju u prašnjavim kamionima i da ih ljudi u prodavnicama uvek dodiruju. Uzgred, ako imate priliku, sipajte sadržaj iz konzerve u čašu.
8. Zelena salata
Kada pripremate zelenu salatu, ne zaboravite da je dobro isperete. Da biste se oslobodili peska ili prljavštine u listovima, morate da pocepate salatu svojim rukama i ostavite je u čistoj hladnoj vodi nekoliko minuta. Zatim morate izvaditi zelenu salatu, staviti u cedilo ili na čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se osuši.
9. Voće
Najzdraviji plodovi su mladi plodovi koji ne prolaze nikakav poseban tretman. Ukoliko na primer želite da jedete jabuku zimi, morate da je operete. Studije pokazuju da ako potopite voće u vodu i sodu bikarbonu na 12 minuta, većina hemikalija će se nestati.