STARINSKA POSLASTICA SVIMA OMILJENA: Napravite najbolji sutlijaš u kojem će uživati cela porodica

Sutlijaš nije previše komplikovan da se napravi, ali mi vam donosimo najbolji recept.

Objavljeno: 18.06.2023. 18:15h 18:47h
Autor:
Najbolji recept za sutlijaš, Foto: Printscreen/youtube

Sutlijaš je mnogima bio omiljena postlastica u detinjstvu, a pored toga što je savršeno ukusna, izuzetno lako se pravi. Međutim, malo koja domaćica zna da se tajni sastojak koji sutlijaš čini fenomenalnim dodaje zapravo tokom kuvanja.

Reč je o vanilinom šećeru, i to burbon, koji treba dodati pre nego što u šerpu i smesu sipate običan šećer.

Sastojci:

  • 1 šolja belog pirinča
  • 1 l mleka
  • kesica vanilin šećera
  • šećer po ukusu
  • malo cimeta

Priprema:

Pirinač operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode. Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajući. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka.

Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri.

Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.

Sutlijaš je omiljena poslastica mnogih generacija foto: Printscreen/ youtube/ marinina kuhinja