RECEPT ZA ZALIVENU KROMPIRUŠU: Niko vam neće verovati da je od gotovih kora - svaki zalogaj je užitak
Probajte recept za zalivenu krompirušu koji se vrlo jednostavan, a ukus će vas oduševiti.
Autor:
Krompiruša je mnogima omiljena pita, a ovaj recept je malo drugačiji, jer se pravi poseban preliv zbog koga će biti neverovatno sočna i ukusna. Kada je jednom budete probali sigurno ćete je uvek ovako praviti.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 4 glavice crvenog luka
- 1 kg krompira
- 1 ljuta papričica
- ulje
- so, biber
Za preliv:
- 250 ml mleka
- 250 ml jogurta
- 10 g kvasca
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike brašna
- malo šećera
Priprema:
Luk i papriku sitno naseckajte, a zatim ih propžite na malo zagrejanog ulja. Za to vreme krompir isecite na kockice. Kada je luk postao staklast, u tiganj dodajte i krompir, a zatim sve zajedno prodinstajte 5-10 minuta. Za to vreme pripremite preliv. Pomešajte jogurt i mleko, pa dodajte kvasac, šećer, prašak za pecivo i brašno i sve dobro sjedinite. U krompir dodajte začine po ukusu, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Poređajte tri kore, premažite ih uljem i u jedan kralj stavite fil. Zamotajte u rolat, a potom ga savijte u krug i stavite u tepsiju. Postupak ponavljate dok ne utrošite sav materijal. Pitu isecite na nekoliko mesta, a zatim je zalijte pripremljenim filom sa svih strana. Pitu ostavite da odstoji oko 15 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni, a kada ubacite pitu temperaturu smanjite na 180 i pecite oko 25-30 minuta.