KRALJEVSKO JELO IZ AZERBEJDŽANSKE KUHINJE: Šejk pilav je NEVEROVATNO ukusno jelo kojem niko ne može odoleti

Kako se pilav sprema u Azerbejdžanu pogledajte u tekstu ispod

Objavljeno: 09.05.2023. 15:03h
Autor:
Kako se pravi šejk pilav?, Foto: Printscreen/youtube

Ako ste željni egzotičnih jela Šejk pilav je pravo jelo za vas!

Potrebno je:

  • 3 šolje pirinča
  • Pakovanje tortilja
  • 1 glavica crnog luka
  • 400 grama jagnjetine (kuvane)
  • 1 šolja suvog grožđa
  • 1 šolja suvih kajsija (iseckanih)
  • 300 grama kestena
  • so i biber
  • 220 grama otopljenog maslaca
  • 3 kašike šafranove vode (ali može i bez ovoga)

Priprema: Na masnoći idinstajte crni luk pa ga izvadite u posebnu činiju. U masnoći na kojoj ste dinstali luk dodajte već kuvanu jagnjetinu, a nakon par minuta vratite luk. Dodajte suvo grožđe, suve kajsije sitno seckane, kuvan i oljušten kesten, zatim začine i dinstajte dok se sve ne sjedini.

Skuvajte pirinač u slanoj vodi. Dublju šerpu dobro namažite sa maslacem pa je obložite tortiljama. Zatim istresite svuda okolo pirinač, a onda i meso sa kestenom i začinima. Ponovo obložite tortiljama pa sve poklopite i zapecite u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni Celzijusa. Jedite dok je toplo.