EVO ŠTA TREBA URADITI KAD SE PREJEDEMO: 2 namirnice nikako ne smemo mešati, mogu napraviti haos u organizmu
Šta treba uraditi kad se prejedemo pitaju se mnogi, a naročito oko praznika. Donosimo vam nekoliko saveta.
Autor:
Danas se tradicionalno roštilja, a stručnjaci savetuju i da uz meso pečeno na grilu obavezno jedete zelenu salatu jer pomaže da se neutrališe štetno i potencijano kancerogeno dejstvo hrane pripremljene na ekstremno visokim temperaturama...
Ono što je takođe tipično za 1. maj jeste i da se preteruje u "iću i piću", a posledice su osećaj nadutosti i težine u stomaku... A evo kako i da rešite problem!
1. Soda bikarbona
Veruje se da kašičica sode bikarbone može pomoći da se rešite mučnine izazvane prejedanjem. Razmutite je u malo vode i popijte.
2. Čaj od maslačka
Kod nadutosti i tegoba izazvanih prekomernim unosom hrane, obično pomažu blagi čajevi, poput onog od kamilice. Međutim, još delotvorniji je od korena maslačka. Popijte šolju čaja i nežno masirajte stomak kružnim pokretima.
3. Limun i topla voda
Sveže isceđen limunov sok ako se pomeša sa čašom tople vode imaće blagotvorno dejstvo na stomak i pospešiće varenje. Na taj način ćete se osloboditi i nadutosti i eventualo gasova koje može meso da izazove.
4. Jabukovo sirće
Domaće, mutno jabukovo sirće je možda najbolji izbor za ove probleme. Osim što može ublažiti tegobe u crevima, u ovom napitku se takođe nalaze i bakterije i probiotici. Hrana koju ste uneli će se lakše svariti i neće se stvarati slobodni radikali, objasnili su stručnjaci, piše Mondo.ba.
Stručnjaci često ističu da treba izbegavati mešanje alkohola i slatkiša jer mogu izazvati niz problema.
Izbegavajte hranu koja sadrži puno soli jer ona može dovesti do dehidracije, a onda imate potrebu da „gasite“ žeđ, uglavnom alkohol. To ne vodi dobrom, baš kao ni konzumiranje preslane hrane. Osim slane i ljuta hrana može izazvati probleme. Ona može da iritira želudac i creva, ali i dovesti do probavnih smetnji.