SULTANOV KEBAB U JUFCI: Staro tursko jelo koje se obavezno sprema za Bajram
Staro tursko jelo kojem baš niko ne može odeliti svakako je sultanov kebab koji se pravi od gotovih kora za pitu
Autor:
Iz kuhinje Valentine Mašković ovaj put nam stiže nešto neverovatno ukusno - Sultanov kebab, tradicionalno tursko jelo koje se sprema za Bajram.
Sastojci:
- 800 grama pilećeg mesa
- 5-6 struka mladog crnog luka
- 1 papričica
- Seckana paprika i paradajz iz tegle (2-3 sveže paprike, 3 paradajza, 1 rendana šargarepa)
- So, biber, začinska crvena paprika, suvi začin, ulje.
- 500 grama kora za pitu.
Bešamel sos:
- 70 grama putera
- 2 kašike brašna
- 500 mililitara mleka
- so
- biber
- 250 grama rendanog sira
Priprema: Prodinstajte na ulju crni luk, mladi luk, ljutu papričicu, ljutenicu iz tegle, sitno seckano pileće meso i začine. Manju činiju iskoristite kao kalup pa u nju stavite par kora za pitu, napunite filom pa rekrijte formirajući manje loptice. Lopticu stavite u pleh i tako dok ne potrošite sav materijal. Napravite bešamel sos, pa prelijte preko punjenih kebaba. Pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 15minuta, a potom smanjite na 180 stepeni Celzijusa i pecite sve još 10minuta.