STARINSKI KOLAČ NAŠIH BAKA - DAN I NOĆ: Što duže stoji to je lepši, a idealan je za Uskršnju trpezu

Ukoliko se još niste odlučili koji kolač biste spremali za Uskrs mi vam donosimo recept za Dan i noć.

Objavljeno: 13.04.2023. 13:48h
Autor:
Recept za starinski kolač dan i noć, Foto: Printscreen/youtube

Dan i noć kolač vratiće vas u detinjstvo i bakinu kuhinju. Dekorativan i tako lep, a tek prefinjeni ukus i spoj fila od oraha i čokolade prava je poslastica za sve sladokusce. Idealan je za proslave jer može stojati nekoliko dana, a da ne izgubi na svežini. Starinski kolač naših baka koji se brzo priprema, a još brže pojede. Sa ne tako puno sastojaka koje većinom imate kod kuće napravićete dekorativan i preukusan kolač.

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g putera
  • 100 g kristal šećera
  • 5 jaja
  • 15 kašika brašna (300 g)
  • 100 ml mleka
  • 2 kašike kako praha

Za fil:

  • 200 g putera
  • 140 g kristal šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 ml mleka
  • 150 g mlevenih oraha
    foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Omekšali puter umutiti sa šećerom da postane penast. Žumanca odvojiti, dodati ih u puter, pa još jednom sve umutiti. Zatim postepeno dodajte brašno, sve vreme muteći, a potom i mleko. Belanca odvojeno umitite da dobijete čvrst šlag, a zatim sve zajedno sjedinite. Smesu podelite u dva jednaka dela, a u jednu polovinu dodajte kakao prah. Kore pecite u plehu dimenzija 30x20 na 180 stepeni oko 15 minuta.

Dok se kore peku možete da pripremite fil. Puter, šećer i čokoladu stavite u šerpu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se potpuno ne rastopi. Vodite računa da često mešate da vam ne zagori. U rastopljenu smesu dodajte mlevene orahe i sve lepo sjedinite. Na tacnu prvo stavite svetlu koru, zatim je premažite jednom polovinom fila. Preko stavite tamnu koru i premažite je ostatkom fila. Kolač po želji pospite mlevenim orasima. Kada se prohladi secite ga na kocke i služite.

(Aurora recepti)