NAJBOLJA ZAPRŠKA ZA PASULJ: Ako pogrešite OVDE, čitavo jelo može da ode u propast
Prava zaprška za čorbasto jelo uključuje 3 sastojka, ali ključno je vreme kada ćete zapršku dodati
Autor:
Srbi ne mogu da zamisle da postoji ukusno jelo bez zaprške. Od baka smo naučili da kremstu strukturu čorbastom jelu može dati samo zaprška.
Kada kuvate pasulj, ako ne napravite odgovarajuću zapršku - čitavo jelo možete upropastiti.
Pasulj može da se zaprži na nekoliko načina, a svaki način ima svoje čari. U nekim krajevima zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.
Klasična zaprška za pasulj
Pravi se od ulja (masti), brašna i mlevene paprike. Priprema je laka - brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polako se razredi sa malo čorbice iz lonca sa kuvanim pasuljem. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.
Zaprška sa lukom i paradajzom
Prvo pasulj potpuno skuvajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i mlevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.
Zaprška bez brašna
Popularna je u nekim kajevima severne Bugarske, a pravi se ovako - prvo se pasulj skuva, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugreje ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vreme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, mlevenom paprikom i tada je spreman.
Kako vi spremate zapršku? Podelite sa nama!