KAKO SE ISPRAVNO PRAVI POSNI PASULJ: Najzdravije jelo na kašiku po receptu naših baka - jeftino i lako
Izreka "prost kao pasulj" je nastala zbog toga što se ovo jelo sprema najjednostavnije
Autor:
Srbi bi rekli da je pasulj majka svih jela, ali posan pasulj je čista osnova svega. Zbog vlakana i svih nutrijenata smatra se najzdravijim jelom. U danima posta ovo je jelo koje će vas zasititi i nahraniti baš kako treba.
Potrebno je:
- 500 grama pasulja
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 zelena paprika
- 1 paradajz
- so i biber, slatka mlevena paprika - začinska,
- lovorov list
- svež peršun
- ulje
- ljute suve paprike
Priprema: Pasulj veče pred pripremu potopite u hladnu vodu. Sutradan ga procedite i dobro isperite pod mlazom tekuće vode.
U veću šerpu stavite par kašika ulja, dodajte seckan luk i šargarepu pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte sitno seckanu papriku i paradajz pa dinstajte još par minuta.
Dodajte opran i oceđen pasulj, a onda sve izmešajte, dodajte začine i nalijte vodu do vrha šerpe. Kuvajte pasulj oko 2 sata na laganoj vatri. Pred sam kraj kuvanja dodajte sitno seckan beli luk i peršun. Kada proključa još jednom sklonite pasulj sa ringle i poslužite.
Ovako skuvan pasulj možete da razlijete u vatrostalne činijice i zapečete u rerni sa suvim paprikama, ali možete poslužiti i uz ljute suve paprike.
Bonus video: