GREŠKE KOJE MNOGI PRAVE KADA FARBAJU JAJA: Cake iskusnih domaćica kako da se boja bolje primi i da bude ravnomerna

Evo koje greške treba da izbegavate ukoliko želite savršeno ofarbana jaja.

Objavljeno: 05.04.2023. 18:30h 18:42h
Autor:
5 grešaka koje svi prave prilikom farbanja jaja, Foto: Profimedia

Svaka domaćica ima svoju proverenu tehniku za farbanje jaja, ali ponekad uz sav trud rezultat izostane. Bilo da farbate jaja prirodnim tehnikana u lukovini, sa začinima, ili koristite kupovne boje, izbegavajte najčešće greške koje moju umanjiti lepotu uskršnjih jaja.

1. Pretamna jaja

Prva greška koju ljudi često naprave odnosi se na kupovinu tamnih jaja. Ako želite svetlija i izraženije boje kupujte bela jaja ili koristite trik sa sirćetom da ih izbelite.

Pre garbanja jaja izbelite u sirćetu foto: Profimedia

2. Stavljate jaja u ključalu vodu

Ako ubacite hladno jaje u vruću vodu, gotovo je izvesno da će ljuska pući i da ćete imati manje jaja nego što ste planirali! Ukoliko je u pitanju manja pukotina, možda možete da zamaskirate to pri dekoraciji, ali u slučaju većih obično moramo da bacimo jaje.

3. Boja se slabo primila

Prateći uputstva na kesicama s bojom ili savete za bojenje na prirodni način ponekad rezultat zna da bude poražavajući. Jaja nisu poprimila jarke boje, nego izgledaju kao da imaju lagani premaz.

foto: Shutterstock

Rešenje je - ne pridržavati se striktno uputstva. Što više praha razmutite u vodi, to će boja biti intenzivnija. Najbolje da bude kao pasta u koju ćete umočiti jaja i ostaviti neko vreme da stoji.

4. Koristite sveža jaja

Pošto se uskršnja jaja obično tvrdo kuvaju i boje, najbolje je koristiti starija. Sveža jaja se teško ljušte posle farbanja, što može da bude prilično naporno. Kupite jaja najmanje nedelju dana pre farbanja i čuvajte ih u kutiji u frižideru.

foto: Shutterstock

5. Neujednačena boja jaja

Ponekad nakon vađenja jaja iz obojene vode pokaže se da je boja na jednom delu jaja bolje primila nego na drugom. I iako ih uvek možete namestiti da lepa strana bude vidljiva, ovu grešku možete izbeći jednostavnim pranjem jaja nakon kuvanja. Zašto? Jaja nisu uvek savršeno čista i na njima se zna naći sitna prljavština i naslage. Na tim mestima ljuska će poprimiti drugačiju boju.

foto: Shuterstock