7 POSNIH PREDLOGA ZA RUČAK, ZA 7 DANA U NEDELJI: Meni najukusnijih POSNIH JELA uz koja će pravila posta biti ispoštovana
Post je pred nama, a mi vam donosimo meni najukusnijih posnih jela, za 7 dana u nedelji poštujući pravila posta.
Autor:
Uskršnji post počeo je 27.02 i trajaće do 15. aprila i najduži je u pravoslavlju.
Domaćicama često ponestane inspiracije i recepata, te vam donosimo posni jelovnik za narednih sedam dana.
1.Krem čorba od paradajza
Potrebno:
- 500 ml tečnog paradajza,
- 300 ml vode
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 krompira
- so i biber
- malo peršuna
Priprema: Luk, šargarepu i kompir skuvajte u malo vode zatim štapnim mikserom sve sameljite i dodajte tečni paradajz. Pustite da sve vri 15 minuta, dodajte so i biber i suvi peršun. Toplu čorbu poslužite uz kockice suvog hleba.
2. Tavče na gravče
Potrebno:
- 500 g belog pasulja Tetovca,
- 250 g crnog luka,
- malo ulja,
- malo bibera,
- aleve paprike i
- soli,
- lovorov list
Priprema: Stavite pasulj u lonac i nalijte vodu da prekrije pasulj. Pustite neka sve provri pa prospite tu vodu a sipajte drugu i u nju još dodajte krupno sečen crni luk. Kada se pasulj skuva tako da se odvaja korica, zapržite pasulj tako što ćete u tiganju da napravite "vruću zapršku" od ulja, brašna i aleve paprike. Zapržite pasulj i ostavite da vri još par minuta. Zatim, dodajte lovorov list i sve preručite u vatrostalnu činiju.
3. Pastrkma sa orasima
Potrebno:
- 1 kg pastrmke
- 150 g oraha
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Priprema: Glavicu crnog luka sitno iseći i pržiti u tiganju na zagrejanom ulju. Orahe izdrobiti u avanu ili iseckati sitno. Kada luk omekša u tiganj dodati orahe, zatim mlevenu papriku i promešati. Kada se luk proprži, skloniti tiganj sa šporeta. Vatrostalnu posudu poprskati uljem, unutrašnjost pastrmki napuniti filom iz tiganja i poređati ribu u vatrostalnu posudu. Preostali fil naneseti na pastrmke i poprskati uljem.
4. Turska posna musaka
Potrebno:
- 1 kg tikvica,
- 500 g patlidžana,
- 1 glavica luka,
- 2 paprike,
- 2 krompira,
- 500 ml paradajz pirea,
- so i biber po ukusu,
- malo maslinovog ulja,
- struk mirođije,
- struk peršuna.
Priprema: Oljuštite tikvice i isecite ih na kriške. Nakon toga prodinstajte svaku od njih nekoliko minuta u maslinovom ulju. U drugoj posudi prodinstajte luk iseckan na sitno, patlidžan, paprike i krompir. Dodajte začine i sklonite s ringle. U odgovarajuću posudu za pečenje poređajte red tikvica i odozgo rasporedite nadev s patlidžanom. Ponavljajte postupak do utroška materijala i završite musaku redom tikvica. Prelijte sve paradajz pireom i stavite u zagrejanu rernu. Kad tečnost uvri jelo je gotovo. Tako pripremljena musaka se servira posuta iseckanom mirođijom i peršunom, a po želji možete da dodate i narendan posni kačkavalj.
5. Jelo sa bukovačom i krompirom - po receptu oca Gavrila
Potrebno:
- 300 g bukovače,
- 4 krompira, 4 šargarepe,
- 3-4 sveže paprike,
- sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire),
- so,
- začini po želji
Priprema: Iseckati krompir na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, pečurku bukovaču na parčiće. Poređati u vatrostalni ili zemljani sud. Posoliti, staviti suvi začin i druge začine po ukusu. Pomešati sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire) sa vodom i preliti preko povrća tako da povrće ogrezne u sosu. Peći u rerni dok voda ne ispari.
6. Tučeni prebranac
Priprema:
- kilogram tetovca,
- 3 - 4 glavice crnog luka,
- nekoliko čena belog luka,
- list lorbera,
- zrna bibera,
- Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka,
- kašika masti ili ulja,
- aleva paprika,
- so,
- biber,
Priprema: Za prebranac je najbolji pasulj tetovac. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lorbera i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom. Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.
7. Tunjevina sa testeninom i kukuruzom
Potrebno:
- 200 g (integralne) testenine,
- 1 konzerva tunjevine u komadima,
- 150 g kukuruza šećerca,
- 2 struka mladog crnog luka,
- 100-150 g (posnog) majoneza,
- 1 kašičica soli,
- 1/2 kašičice biberaž
Priprema: Testeninu skuvamo sa malo soli al dente. Kukuruz šećerac skuvamo u slanoj vodi 5-8 minuta. Mladi crni luk naseckamo na sitnije komade. U činiju stavimo prohlađenu testeninu i kukuruz šećerac. Lagano promešamo. Zatim dodamo mladi crni luk i tunjevinu. Sve lagano promešamo da se smesa ujednači. Posolimimo i pobiberimo po ukusu. Na kraju dodajemo majonez i sve dobro sjedinomo. Ostavimo u frižideru da se dobro prohladi.