HAJDUČKA ŠUBARA - RASKOŠNA SRPSKA VEČERA: Pravo gurmansko iskustvo koje nikad nećete zaboraviti
Tradicionalna punjenja pogača na srpski način obiluje mesom i začinima
Autor:
Jaka, bogata, aromatična - sve je to punjena pogača na srpski način kojoj niko ne može da odoli.
Sastojci
Za testo:
- 400gr. brašna
- 20gr. kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 150-180ml. vode
Za fil:
- 500-600gr. mešanog mesa
- Lovorov list, so, biber, beli luk, suvi začin, ulje
- 1 crni luk
- 400gr. šampinjona
- 300gr. dimljene slanine
- 2-3 paprike
- 1 papričica
- 1 jaje
- 200gr sira
Priprema: Umesiti testo za hajdučku šubaru tako što ćete aktivirati kvasac, a potom dodati brašno, so i vodu. Dodati ulje pa umesiti jufkice.
Fil napravite tako što ćete propržiti meso. Dodate 2 lista lovora, prelijte sa 1 dcl vode, poklopite i ostavite da se meso krčka. Dodajte crni luk i 300 grama šampinjona, a zatim sve to dodajt emesu. Posle dodajte i slaninicu, začine... Pogaču punite tako što pravite 2 korice od napravljenog testa. Prvo testo stavljate na dno tepsije, zatim naravite pletenicu kojom ćete napraviti ivice pogače, a onda u sredinu istresite čitav fil.
Premažite testo umućenim jajetom. Pecite pogaču na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata. Kada je izvadite iz rerne, po vrhu stavite kačkavalj, a onda je varatite u rernu da se još malo zapeče. Ukrasite je i poslužite.