OBOŽAVAĆE GA UKUĆANI

RECEPT ISKUSNIH DOMAĆICA ZA NAJBOLJI GRAŠAK SA JUNETINOM: Primenjuju jednu caku zbog koje je uvek NEODOLJIVO UKUSAN

Pred vama je recept za najbolji grašak sa junetinom, ukoliko ga niste spremali na ovaj način - obavezno probajte!

Objavljeno: 10.01.2023. 15:07h
Autor:
Kako se pravi najbolji grašak sa junetinom?, Foto: Profimedia

Grašak sa junetinom se sprema začas, te ne morate da provodite sate pored šporeta da biste imali ukusan ručak za svoje ukućane. Priotm, ova namirnica obiluje mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, bogat je i belančevinama, a snažan je i antioksidans. Mnoga istraživanja su potvrdila da redovna konzumacija graška može u velikoj meri pozitivno da utiče na kompletno zdravlje.

Potrebni sastojci za neodoljivo ukusan grašak sa junetinom:

  • 400 g junetine (plećka ili but)
  • 500 g graška
  • 1 veća šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 čen belog luka
  • malo bibera
  • 3 lista lovora
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • 1-2 kašike brašna
  • 20 g putera
  • malo ulja
foto: Shutterstock

Kako se pravi?

Meso iseći na krupnije komade, staviti u blago posoljenu vodu da proključa, da pena izađe na površinu, kako se kasnije ne bi stvarala tokom kuvanja. Kada provri izvaditi meso i iseckati na sitne kockice.

U šerpi na mešavini ulja i maslaca izdinstati sitno iseckan luk i šargarepu iseckanu na kockice, dodati meso i prodinstati nekoliko minuta. Doliti vodu da meso ogrezne i dinstati, dok meso ne bude skoro mekano. Zatim dodati grašak i rendani beli luk, nastaviti dinstanje dok i grašak ne bude mekan. Dodati začine. Na kraju razmutiti brašno, slatku mlevenu papriku sa malo hladne vode i zapržiti grašak. Kuvati još dva, tri muinuta i služiti toplo.