PUNE 2 GODINE SAM SLEPO PRATILA MEDITERANSKU DIJETU: Evo šta sam sve jela za to vreme
Ako mislite da je mediteranska hrana skupa, varate se. Za ovu ishranu može samo da se kaže da je zdrava - ništa drugo
Autor:
Pre dve godine sam odlučila da pređem na mediteransku ishranu. Do tada je moja kuhinja bila pretrpana grickalicama i prerađenom industrijskom hranom, piše Insajder.Mediteranska ishrana, koja je pet godina zaredom proglađena za najzdraviju ishranu na svetu, akcenat je stavljala na žitarice, povrće, voće, mahunarke i zdrave masti.Primarni izvor proteina nalazila sam u ribi, morskim plodovima i jajima.
Nekoliko puta nedeljno sam jela jogurt i sir.
Tokom dve godine kako sam pratila ovaj režim ishrane, isključila sam potpuno crveno i belo meso, dok sam prerađenu hranu zamenila svežim povrćem.
Ovo su namirnice koje sam kupovala u prodavnicama:
1.Maslinovo ulje koje sam stavljala u svu moguću hranu.
Kuvala sam krompir i dodavala maslinovo ulje. Na ovom ulju sam pekla ribu, dinstala povrće i td.
2. Grčki jogurt koji mi je bio baza za jutarnje kaše ili deserte.
U grčki jogurt sam stavljala sveže ili zaleđene maline, borovnice i jagode. Tako sam dobijala divne voćne jogurte bez dodatnog šećera. A ako toj kombinaciji dodam ovsene pahuljice ili malo oraha, dobijala sam odličan deset ili užinu.
3. Sardine
Ribu sam jela u velikim količinama. A konzervirana sardina je bila dostupna i veoma zdrav izvor omega 3.
Ukolio ne bih znala šta da doručkujem spremala sam palentu i jela je sa konzerviranom sardinom. Ako tom obroku dodam svež paradajz - imala bih savršen obrok.
4. Beli luk
On je jednostavno menjao ukus na bolje. Dodavala sam ga u supe, čorbe, testenine, omlete, salate...
5. Začinsko bilje
Koristila sam sveže i suvo začinsko bilje koje je svako jelo činilo baš savršenim.
6. Puter od kikirikija sam stavljala u smutije i supe i tako dodavala zdrave masti u svoj jelovnik
Jedan od najboljih stvari vezanih za mediteransku ishranu je što ona odobrava korišćenje zdravih masti.
7. Tahini - pasta od susama
Za mene je ovaj namaz postao broj 1. Obožavam tahini sa medom i kakaom. Odličan je kao slatki doručak uz crnu kafu.
8. Mahunarke - boranija, pasulj
Pasulj sam obavezno kuvala jednom nedeljno, dok sam boraniju barila i mešala sa kikirikijem i tako nosila na posao kao obrok salatu.
Sočivo je takođe često bilo na mom meniju jer se kuva veoma jednostavno i brzo.
9. Sveža paprika - crvena, narandžasta i žuta
Paprika je puna hranljivih materija i glavna u mediteranskoj ishrani. Crvenu svežu papriku sam često nosila na posao kao grickalicu.
10. Povrće - grašak, spanać, šargarepa, salata
Nema niša lepše nego grickati celer uz humus. To je bilo predjelo broj jedan na mom meniju.
11. Voće - bez kojeg se dan ne može zamisliti. Uvek je to ono voće koje prati sezonu, ali uglavnom se sve vrti oko bobičastog voća i jabuka.