GERSONOVA DIJETA JELOVNIK I PRAVILA: Smatra se da je u stanju da preporodi organizam u roku od 40 dana
Oni koji su je probali smatraju da je jedna od najboljih dijeta za preporod tela, mada se Gersonova dijeta smatra radikalnom
Autor:
Gersonova dijeta poznata je kao alternativna metoda za čišćenje tela i oporavak nakon teške bolesti. Gersonova terapija se zasniva na teoriji da je ljudsko telo zatrovano unošenjem prerađene hrane, te da je neophodno čišćenje.
Kako izgleda Gersonova dijeta?
Pre svega, u Gersonovoj dijeti je malo masti. Trebalo bi da se u potpunosti rešite soli i životinjskih proizvoda. Vrlo važan element jeste laneno ulje, hladno presovano. Gersonova dijeta bogata je organskim povrćem i sveže ceđenim sokovima. Trebali biste da ih pijete oko 3 litre dnevno, otprilike jednu čašu na svakih sat vremena, piše Elle.
Gersonovi recepti za dijetu:
Sastojci:
- 1 srednji koren celera
- 1 srednji koren peršuna
- beli luk
- 2 mala praziluka
- 70 dkg paradajza
- 2 srednje luka
- 1/2 kg krompira
- malo peršuna
Priprema: Sve sastojke potrebno je temeljito pročistiti i iseći na komade, preliti destilovanom vodom i kuvati na laganoj vatri oko 2 sata, a zatim proći kroz gnječilicom za pire ili izmešati. Takav obrok za jednu osobu trajaće otprilike 2 dana.
Gersonova dijeta na Gerson institutu
Trenutno Institut Gerson ima dve klinike, jednu u Meksiku i jednu u Mađarskoj. Ovde se vrlo restriktivno pridržavaju svih pravila Gersonove dijete, i to ne samo oni koji su oboleli od karcinoma. Može je testirati svako ko želi da poboljša zdravlje:
- Terapija traje 6 nedelja, a njena glavna pravila su sledeća:
- Treba da pijete sveže ceđeni sok od povrća i voća 13 puta dnevno.
- Dnevni jelovnik treba da sadrži 3 vegetarijanska obroka.
- Između obroka preporučuje se da jedete sveže voće, poput jabuka, krušaka, banana, narandže i grožđa.
- Kontakt s hemikalijama u kozmetici treba da bude ograničen.
Šta možete da jedete u Gersonovoj dijeti?
- povrće - špargle, artičoka, luk, rukola, peršun i peršunov koren, crveni kupus, zelena paprika, šargarepa, krompir, karfiol, rotkvica, paradajz, zeleni pasulj, kelj,
- bilje - korijander, komorač, mažuran, ruzmarin, žalfija, šafran, timijan, vrtna paprika
- voće - mango, jabuke, dinje, kajsije, breskve, kruške, šljive, grožđe, suvo voće, npr. grožđice, ali ako ne sadrže sumporne spojeve.
- kašu
- smeđi šećer
- med
- ren
- beli luk
- laneno ulje
- smeđi pirinač
Šta ne možete da jedete?
- kafu i čaj
- beli šećer i brašno
- životinjske masti
- alkohol
- plodove mora
- avokado, borovnice, ananas
- krastavce, sirovi spanać
- pečurke
- senf
- kokos i orašasto voće
- čokoladu i kakao
- sir
- maslac
- sladoled, kolače, torte